Δευτέρα 31 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Ο εφιάλτης...«Πώς θα καταλάβουν τη Βαγδάτη, με τα πέντε και πλέον εκατομμύρια κατοίκων και την ισχυρή οχύρωση και προετοιμασία για οδομαχίες; Διαγράφονται δύο προοπτικές, η μία χειρότερη από την άλλη: Πρώτον, μια πολιορκία μεσαιωνικού τύπου, με κομμένο το νερό, το ηλεκτρικό και την παροχή τροφίμων, ώστε η πόλη να υποκύψει έπειτα από εβδομάδες ή μήνες από τη δίψα, την πείνα και τις αρρώστιες. Δεύτερον, μαζικοί βομβαρδισμοί με δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες θύματα, ώστε περιδεείς οι Ιρακινοί να παραδοθούν» (Γ. Δελαστίκ - «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»)

Αξιοπρεπής υποτέλεια...«Συνεπώς το θέμα δεν είναι μια εξωπραγματική ρήξη με την Ουάσιγκον, αλλά η διαπραγμάτευση των όρων μιας αξιοπρεπούς συνεργασίας μαζί της. Πόσοι Ευρωπαίοι τη θέλουν; Και διά μέσου ποιας Ευρώπης; Μας έχει θέσει πλέον η ίδια η Ουάσιγκτον το δίλημμα "συνεργασία ή υποτέλεια"»; (Ριχ. Σωμερίτης - «ΒΗΜΑ»).

Η ευκαιρία...«Αν οι ΗΠΑ οδηγούνται σε μια διεθνή "απομόνωση", αυτό είναι κάτι το οποίο δε φαίνεται να απασχολεί τώρα ιδιαιτέρως τα "γεράκια" της Ουάσιγκτον, που εκτιμούν ότι ΤΩΡΑ είναι η ΕΥΚΑΙΡΙΑ για την πλήρη "αξιοποίηση" της μεγάλης στρατιωτικής υπεροχής τους στον κόσμο, που τους επιτρέπει να σχεδιάσουν κατά βούληση (τους) τη "νέα τάξη" για μια "σταθερή" εικοσαετία τουλάχιστον». (Κ. Ι. Αγγελόπουλος -«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Οι «διαστάσεις»...: «Για την Ελλάδα η συνέχιση του πολέμου στο Ιράκ λαμβάνει δύο διαστάσεις. Η μία, ηθική, αφορά όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης. Και εκδηλώνεται έντονα όχι μόνον με διαδηλώσεις και πορείες, αλλά και με την έντονη αποδοκιμασία των (αγγλοαμερικανικών) διπλωματικών κινήσεων και πολεμικών ενεργειών από την ευρύτερη Κοινή Γνώμη... Η δεύτερη διάσταση του πολέμου αναφέρεται στην ελληνική οικονομία και στις μακροχρόνιες επιπτώσεις της ιρακινής σύρραξης στην προσδοκώμενη ανάπτυξη τόσο του τουρισμού όσο και των άλλων βασικών κλάδων της οικονομίας μας. (Στ. Ψυχάρης - «ΒΗΜΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ