Τετάρτη 9 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Ατιμοι «απελευθερωτές»...«Ολα έγιναν τρομερά γρήγορα και απλά. Το θέαμα ήταν τόσο ασυνήθιστο, τόσο αναπάντεχο, που ξεχνούσε κάποιος το προηγούμενο που δημιουργούσε για τη μελλοντική ιστορία της Μέσης Ανατολής. Εν μέσω των πυροβολισμών και των πυρκαϊών που είχαν βάλει οι Ιρακινοί στα πετρέλαια, ώστε να εξασφαλίσουν κάλυψη για την υποχώρησή τους, έπρεπε κάποιος να κοιτάξει μακριά προς τις μεγάλες γέφυρες στο Βορρά, μέσα σ' αυτόν τον αρχαίο ποταμό, ώστε να συνειδητοποιήσει ότι ένας δυτικός στρατός που βρίσκεται σε σταυροφορία εισέβαλε σε μια αραβική πόλη για πρώτη φορά αφ' ότου ο στρατηγός Αλενμπι είχε μπει στην Ιερουσαλήμ το 1918. Ωστόσο, ο Αλενμπι είχε μπει στην Ιερουσαλήμ με τα πόδια, από σεβασμό για τη γενέτειρα του Ιησού. Χτες, οι Αμερικανοί που μπήκαν στη Βαγδάτη δεν αισθάνθηκαν καμία ταπεινότητα ούτε και καμία τιμή» (Ρόμπερτ Φισκ -Βαγδάτη - «ΙΝΤΙΠΕΝΤΕΝΤ» - «ΒΗΜΑ»)

Θάρρος και απόγνωση...«Καθώς έπεφτε η νύχτα προχθές, έπεσα πάνω σε ένα τσιμεντένιο οχύρωμα στο ανατολικό άκρο της γέφυρας Ρασίντ, πάνω από τον Τίγρη. Οι τρεις Ιρακινοί υπερασπιστές είχαν τοποθετήσει τους σοβιετικής τεχνολογίας εκτοξευτές χειροβομβίδων πάνω στον προμαχώνα. Εκατοντάδες αμερικανικά τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα εφημολογείτο ότι κατευθύνονται προς τον Τίγρη από τη νοτιοδυτική Βαγδάτη και αυτοί οι τρεις Ιρακινοί -δύο μέλη της φρουράς του Μπάαθ και ένας αστυνομικός -στέκονταν εκεί, έτοιμοι να υπερασπιστούν την ανατολική όχθη απέναντι στον ισχυρότερο στρατό της ιστορίας. Σκέφτηκα ότι αυτό και μόνο σημαίνει κάτι για το θάρρος και την απόγνωση των Αράβων» (Ο ίδιος).

Το «τέλος» των αυταπατών; «Η υπερδύναμη όμως μάς τα είχε υποσχεθεί αλλιώς μετά την πτώση του Τείχους: πως με την παγκοσμιοποίηση θα δέναμε τα σκυλιά με τα λουκάνικα, πως είχε έρθει πια το τέλος της Ιστορίας και το τέλος των πολέμων και πως όλος ο κόσμος θα γινόταν μια πελώρια μεσαία τάξη που θα κοιμόταν τον ύπνο του δικαίου. Σήμερα βλέπουμε ξεκάθαρα το μιλιταριστικό υπόβαθρο αυτής της παγκοσμιοποίησης. Πειράζει που δεν είχαμε πιστέψει ποτέ τις υποσχέσεις της;» (Ρούσσος Βρανάς - «ΝΕΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ