Παρασκευή 18 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Μέρες του 1967... «Η Ελλάδα, προεδρεύουσα χώρα της Ε.Ε., θυμήθηκε και έζησε χθες στον "παλμό" περασμένων "μεγαλείων" της περιόδου του 1967. Κυβέρνηση, προεδρία, αρμόδιοι υπουργοί και υπηρεσίες παραδόθηκαν με ανακούφιση στην ασφάλεια των αστυνομικών αρχών, που φαίνεται ότι η πρόσφατη έντονη "συνάφεια" με Αμερικανούς εκπαιδευτές τους για την αντιμετώπιση της "μεγα-τρομοκρατίας" τους ξύπνησε όλα τα βαθιά ριζωμένα κατάλοιπα περασμένων δεκαετιών στην Ελλάδα» (Κύρα Αδάμ - «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Τι εστί «συνεργασία»: «Στην πραγματικότητα, η παρούσα διεύρυνση αποφασίσθηκε με δεδομένο ότι υιοθετείται στην πράξη η λογική των πολλών ταχυτήτων. (...) Ακριβώς επειδή προωθείται στην πράξη η λογική της "μεταβλητής γεωμετρίας" με κέντρο τον υπό διαμόρφωση σκληρό πυρήνα, η διεύρυνση δεν είναι τόσο αντιφατική με την εμβάθυνση όσο παλαιότερα. Οπως έδειξε η ONE και η συνθήκη Σένγκεν, η ενοποιητική διαδικασία θα προωθείται μέσω της ενισχυμένης συνεργασίας στους κρίσιμους τουλάχιστον τομείς. Το ίδιο μοντέλο θα ακολουθηθεί κατά πάσα πιθανότητα και στο επίμαχο ζήτημα της αυτόνομης ευρωπαϊκής αμυντικής δομής... Με άλλα λόγια, ο σκληρός πυρήνας της E.E. θα δημιουργεί - με αντιφάσεις και παλινδρομήσεις - ένα τετελεσμένο και οι υπόλοιπες χώρες - μέλη θα πρέπει να προσαρμοσθούν ή να μείνουν εκτός, με ό,τι αυτό συνεπάγεται» (Σταύρος Λυγερός - «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Ποια «Ενωση»; «H έγκυρη τουρκική εφημερίδα "Τζουμχουριέτ" δημοσίευσε πρόσφατα ένα σύντομο, αλλά αποκαλυπτικό διάλογο μεταξύ του προέδρου Μπους και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών τότε κ. Γιασάρ Γιακίλ, στον Λευκό Οίκο στις 25.2.03... Το θέμα της συζήτησης ήταν η διέλευση αμερικανικών στρατευμάτων από την Τουρκία. Σε μια στιγμή ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών παρατήρησε (μάλλον δειλά και ευγενικά) ότι η Τουρκία βρίσκεται σε μια ευρωπαϊκή διαδικασία και στην Ευρωπαϊκή Ενωση ακούγονται διαφορετικές φωνές. O Τεξανός πρόεδρος των HΠA του απάντησε: "Μα, υπάρχει ακόμα Ευρωπαϊκή Ενωση; Την έκοψα στα τρία"!» (Αντ. Καρκαγιάννης - «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ