Τετάρτη 30 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

«Κινούμενη άμμος»...«Μοιάζει με ένα ποτάμι που έσπασε το φράγμα και αναζητεί την κοίτη του. Σε πολιτικό επίπεδο είναι μια κινούμενη άμμος, που μπορεί να διαμορφώσει ένα νέο σκηνικό. Μόνο χθες, Δευτέρα του Πάσχα, περίπου 25.000 Ελληνοκύπριοι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Αστυνομίας, πέρασαν την Πράσινη Γραμμή και κατέκλυσαν τις κατεχόμενες περιοχές. Ο αντίστοιχος αριθμός Τουρκοκυπρίων είναι αισθητά χαμηλότερος· μόνο 2.000 επισκέφθηκαν τις ελεύθερες περιοχές... Αυτή την ώρα κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πού θα καταλήξει αυτό το ποτάμι. Η άποψη πως η επικοινωνία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων θα υπονομεύσει τα θεμέλια του καθεστώτος Ντενκτάς είναι η αισιόδοξη πλευρά του νομίσματος...» (Γιώργος Τσαλακός - Λευκωσία - «ΝΕΑ»).

Δακρύβρεχτα...«Οι Ελληνοκύπριοι ξαναβλέπουν τα σπίτια που γεννήθηκαν στα κατεχόμενα και δακρύζουν. Οι Τουρκοκύπριοι, σημερινοί κάτοικοι των σπιτιών, τους σκουπίζουν τα δάκρυα. Τείχη, πράσινες γραμμές και πολιτικές αποφάσεις γκρεμίζονται 29 χρόνια μετά τον "Αττίλα". Μόνοι μας θα λύσουμε το Κυπριακό, λένε. Μαζί και την Πρωτομαγιά, σε κοινή εκδήλωση για την άνοιξη...» (Από το βασικό θέμα της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ»).

«Ευρωπαϊκή λύση»...: «Αποδεικνύεται με τη σταδιακή ντε φάκτο κατάρρευση του διαχωριστικού τείχους πόσο είναι εκτός πραγματικότητας το σχέδιο Κόφι Ανάν και πόσο άσκοπες οι διαπραγματεύσεις για εγγυήτριες δυνάμεις - κηδεμόνες της Κύπρου, μιας χώρας - μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θέλουν να είναι Ευρωπαίοι με όλα τα δημοκρατικά δικαιώματα που παρέχει το κοινοτικό κεκτημένο. Με βάση, λοιπόν, τις αρχές της Ευρώπης, ο λαός της Κύπρου μπορεί να λύσει και το πολιτικό πρόβλημα, αν αφεθεί να αποφασίσει μόνος του για το μέλλον του νησιού» (Από το άρθρο της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ