Τρίτη 13 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Είμαστε καπιταλιστές...«Καθοριστικός παράγοντας για την απόφασή μας να κλείσει το εργοστάσιο Schiesser Pallas στην Αθήνα ήταν η μείωση των παραγγελιών από τη γερμανική αγορά, στην οποία το εργοστάσιο εξήγε το 75% των παραγγελιών.... Εμείς είμαστε παραγωγοί και όσο καπιταλιστικό και αν ηχεί στα αυτιά σας, παράγουμε όταν έχουμε πωλήσεις και με τις πωλήσεις πρέπει να έχουμε κέρδη» (Lothar Brucher - μέλος του ΔΣ της πολυεθνικής «Shiesser» - «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Το εργατικό κόστος...«Βασικός παράγοντας κόστους στην Ελλάδα, σε σύγκριση με τις ασιατικές χώρες, είναι οι αμοιβές του προσωπικού οι οποίες αναλογούν στο 40% του συνολικού κόστους παραγωγής του προϊόντος... Ενας μηνιαίος μισθός στην Ελλάδα αντιστοιχεί σε μηνιαίους μισθούς 10 έως 12 ίσως και περισσότερων Κινέζων εργατών... Στη συνάντηση που είχαμε στο υπουργείο Εργασίας, ο κ. Ρέππας με ρώτησε αν μπορούσα να μειώσω λίγο τους μισθούς, σε ποσοστό 10% ως 15%, για να διατηρηθεί η μονάδα στην Ελλάδα» (Ο ίδιος).

Εκσυγχρονισμός ίσον...«Μύθος η Ψωροκώσταινα. Μύθος η τεμπελίτιδα. Μύθος το διαζύγιο με την παραγωγή και την παραγωγικότητα. Για τους εξής απλούς λόγους. Πρώτον, όλοι οι σοβαροί - ανά τον κόσμο - επιστήμονες γνωρίζουν πως το ελληνικό υπέδαφος είναι από τα πλουσιότερα σε σπάνια κοιτάσματα. Δεύτερον, όλες οι στατιστικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης διαπιστώνουν πως ο Ελληνας δουλεύει δύο ώρες περισσότερο από τον μέσο όρο του Αγγλου, του Γερμανού και του Γάλλου. Τρίτον, όλοι οι αναγνώστες οικονομικών σελίδων διάβασαν έντρομοι πως τα ξένα ποσά που επενδύθηκαν στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο είναι της τάξεως μεγαλοβίλας μεγαλοεφοπλιστή στο Καβούρι. Και τέλος όλοι - πιστεύω - καταλαβαίνουμε πως η λέξη εκσυγχρονισμός στην οικονομία σημαίνει βούτα και αποκρατικοποίηση, ίσον ξήλωμα» (Δημ. Δανίκας - «ΝΕΑ»).

Συ είπας: «Οι πολίτες ζητούν ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, δηλαδή θέλουν πιο αριστερή πολιτική. Αυτή την πολιτική όμως δεν μπορεί να την εφαρμόσει μια δεξιά κυβέρνηση..» (Ευ. Βενιζέλος - υπουργός Πολιτισμού - «ΝΕΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ