Παρασκευή 30 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

«Ψήνουν» νέο ασφαλιστικό: «Οι πρόωρες συντάξεις απορροφούν στην Ελλάδα το 21,9% του συνόλου των συνταξιοδοτικών δαπανών, ενώ στην ΕΕ το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο 4,9%. Αντίθετα, η Ελλάδα δαπανά το ίδιο ποσοστό του ΑΕΠ για συντάξεις με αυτό που δαπανούν κατά μέσο όρο τα άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ (12,5%). Αυτό αναφέρεται σε μελέτη της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας (Eurostat) για τις κοινωνικές παροχές στις 15 χώρες - μέλη της ΕΕ και με την οποία έρχεται εκ νέου στην επικαιρότητα η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάγκη περικοπής των πρόωρων συντάξεων» (Μ. Σπινθουράκης - «ΒΗΜΑ»).

Η χαρά των τραπεζών: «Για το μέγα άλμα της πλήρους απελευθέρωσης της καταναλωτικής πίστης προετοιμάζεται η Τράπεζα της Ελλάδος, σε μια περίοδο ιδιαίτερα δυσχερή για την εγχώρια επιχειρηματική αγορά και σε χρόνο κατά τον οποίο άπαντες προσβλέπουν σε ενίσχυση της καταναλωτικής ζήτησης. Το θέμα της κατάργησης των ορίων στην καταναλωτική πίστη (8 εκατ. δρχ. για τα καταναλωτικά δάνεια με δικαιολογητικά και 1 εκατ. δρχ. για προσωπικά δάνεια χωρίς δικαιολογητικά) θα συζητηθεί σε σημερινή (σ.σ. χθεσινή) συνάντηση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Νικ. Γκαργκάνα με το προεδρείο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών» («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

«Ευχάριστη έκπληξη»: «Οι "μεγάλες" εταιρείες του Χρηματιστηρίου "σήκωσαν τον πήχη" της κερδοφορίας στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου φέτος, επηρεάζοντας τα αποτελέσματα, αλλά και τις προοπτικές του συνόλου των εισηγμένων στη Σοφοκλέους. Οι 111 εισηγμένες, που πρώτες δημοσίευσαν αποτελέσματα μέχρι και χθες, βελτίωσαν κατά 7,3% τα συνολικά προ φόρων κέρδη τους, προκαλώντας "ευχάριστη έκπληξη" στην αγορά» («ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»).

Για το κέρδος: «Διαβάσαμε χθες και προχθές ότι τα ΕΛΠΕ, δηλαδή τα κρατικά διυλιστήρια, είχαν αύξηση κερδών στο πρώτο τρίμηνο εφέτος 132% και η ΔΕΗ 60%. Αυτό σημαίνει ότι τα κρατικά διυλιστήρια δεν άσκησαν τον ρυθμιστικό τους ρόλο για να συγκρατήσουν τις μεγάλες αυξήσεις και πυροδότησαν τον πληθωρισμό, κάνοντας ταυτόχρονα πιο πλούσια και τα ιδιωτικά διυλιστήρια, ενώ η ΔΕΗ απλούστατα δε χρειαζόταν την τελευταία αύξηση που επέβαλε πέρυσι τον Ιούλιο στα τιμολόγιά της» (Ν. Νικολάου - «ΒΗΜΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ