Πέμπτη 17 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Ο «βρώμικος» ιμπεριαλισμός... «Πριν από μια δεκαετία, το να εκφράζεται κανείς κατά της αυτοκρατορικού χαρακτήρα απόλυτης εξουσίας έμοιαζε σαν να τάσσεται κατά του βιασμού. Για όλους, με εξαίρεση εκείνους τους λίγους πεισματάρηδες που φώναζαν στις ταινίες με τον Πόλεμο των Αστρων, η "αυτοκρατορία" ήταν λέξη βρόμικη. Σήμερα, έχει κάνει την επανεμφάνισή της, έχοντας τον τελευταίο καιρό περάσει από μια μορφή ξεπλύματος. Οι πλέον επιθετικοί υπέρμαχοι είναι οι "νεοσυντηρητικοί" όπως ο Γουίλιαμ Κρίστολ, εκδότης της The Weekly Standard, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox ότι "εάν ο κόσμος θέλει να λέει πως είμαστε αυτοκρατορική δύναμη, εντάξει, δεν υπάρχει πρόβλημα"» («ΓΟΥΟΛ ΣΤΡΙΤ ΤΖΟΡΝΑΛ» - «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»).

...και το «ξέπλυμά» του. «Οι αριστερών αποκλίσεων δίνουν κι αυτοί, με τη φωνή τους, το "παρών" λέγοντας πως διαφωνούν λιγότερο με τους σκοπούς των νεοσυντηρητικών απ' ό,τι με τα μέσα που χρησιμοποιούν. Θέλουν αυτοκρατορία, αλλά που να διακυβερνάται μέσα από πολυμερή θεσμικά όργανα. Ο Ιβο Ντάαλντερ και ο Τζέιμς Λίντσεϊ, του Brookings Institution, φιλελεύθερου οργανισμού, γράφουν: "Η πραγματική συζήτηση δεν αφορά στο κατά πόσον θα υπάρχει αυτοκρατορία, αλλά ποίου είδους". Ολοι μας είμαστε, κατά πώς φαίνεται, ιμπεριαλιστές σήμερα. Οι ΗΠΑ έχουν ανοικτά προτεκτοράτα στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, με συνολικό κόστος 5 δισεκ. δολαρίων μηνιαίως, ή 60 δισεκ. δολαρίων ετησίως. Πρόκειται σχεδόν για το τριπλάσιο του συνολικού προϋπολογισμού που αφορά στα κονδύλια εξωτερικής βοήθειας και περίπου το διπλάσιο των ομοσπονδιακών δαπανών για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση» (Στο ίδιο).

Συ είπας... «Ο πολίτης έχει την αίσθηση ότι παρακολουθεί μία ομάδα (σ.σ. την κυβέρνηση) πρόθυμη για τα πάντα, για όλους τους συμβιβασμούς, τους εξευτελισμούς, τις παραποιήσεις της αλήθειας, για να διατηρήσει τη νομή της εξουσίας, και αντίστοιχα μία άλλη ομάδα (σ.σ. την ηγεσία της ΝΔ), πανομοιότυπη, η οποία πυρετωδώς εκγυμνάζεται στην αθλιότητα προκειμένου να αντικαταστήσει τους σήμερον κρατούντες προς ίδιον όφελος» (Θ. Πάγκαλος - «ΚΡΑΜΑ» - «ΕΘΝΟΣ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ