Πέμπτη 15 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Η δασκάλα

«Αυτοεξευτελισμός όλων όσοι ψηφίσουν το "ναι". Θα είναι σα να ζητούμε να παραμείνει ο Αττίλας στην Κύπρο, σα να αποδεχόμαστε την παραμονή και την κατοχή των εποίκων, σα να αναγνωρίζουμε το ψευδοκράτος. Θα ήταν εγκατάλειψη της νόμιμης αξίωσής μας για τις τρεις ελευθερίες, διακίνησης, εγκατάστασης και περιουσίας. Με "ναι" θα διαλύσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία, θα διαλύσουμε το κράτος μας, τη φρουρά, ώστε άοπλοι και ανυπεράσπιστοι να καταστούμε και εμείς και τα παιδιά μας έρμαια στις εκάστοτε ορέξεις της επεκτατικής Τουρκίας» (η Ελένη Φωκά, δασκάλα στα Κατεχόμενα, στη ΒΡΑΔΥΝΗ).

Η απειλή

«Εκείνο όμως που περισσότερο οφείλουν να υπολογίσουν Ελληνες και Ελληνοκύπριοι είναι το πρωτοφανές ενδιαφέρον των ΗΠΑ και του προέδρου Μπους υπέρ του σχεδίου Ανάν. Με τη συνήθη αντιαμερικανική ευκολία μπορούμε να πούμε "όχι". Ας μετρήσουμε όμως τις συνέπειες» (το κύριο άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Η απάντηση

«Η διαπίστωση είναι αναμφισβήτητη: όλα δείχνουν ότι η ελληνοκυπριακή απάντηση στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου θα είναι αρνητική» (το κύριο άρθρο στο ΕΘΝΟΣ).

Και η «εθνική ανησυχία»

«Είναι προφανές ότι βαδίζουμε σε μια εθνικά ανησυχητική κατάσταση με την προβλεπόμενη έκβαση των δημοψηφισμάτων της 24ης Απριλίου. Αντί δημοψηφισμάτων ενότητας, να έχουμε δημοψηφίσματα που θα οδηγήσουν σε νέα μορφή παράτασης της αντιπαράθεσης» (το κύριο άρθρο στην «Αυγή»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ