Τετάρτη 21 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Το διχοτομικό «σχέδιο Ανάν»

«Τρομοκρατήθηκα μελετώντας το σχέδιο Ανάν. Αν οι Ελληνες κατανοήσουν ότι επιβάλλει διχοτόμηση της Κύπρου με ελληνική υπογραφή, ότι αναγνωρίζει τουρκοκυπριακό κράτος με υφαλοκρηπίδα και FIR, ότι συγκροτεί Επιτροπή Συνόρων, ο Γ. Παπανδρέου δεν πρόκειται να διατηρηθεί στην πολιτική σκηνή...

...Αν συνειδητοποιήσουν ότι η "ενιαία ιθαγένεια" υπονομεύεται από την "εσωτερική ιδιότητα του πολίτη", η "ενιαία κυριαρχία" από τα "κυριαρχικά δικαιώματα των συνιστώντων κρατών", η "μια διεθνής προσωπικότητα" από τη δυνατότητα των δύο κοινοτήτων να συνάπτουν εξωτερικές σχέσεις, τότε το Κυπριακό που περιφρονούσαν θα το φέρουν στο κεφάλι εκείνων που το χειρίστηκαν και όσων συμφωνούν μαζί τους» (Του Νάσου Αθανασίου στην «Απόφαση»).

Τα αντίθετα... επιχειρήματα

«Ετσι, λοιπόν, το ΚΚΕ προτείνει "Οχι", με επιχείρημα ότι το "Ναι" εξυπηρετεί τους Αμερικανούς και Βρετανούς ιμπεριαλιστές, που φιλοδοξούν να μετατρέψουν την Κύπρο σε "αεροπλανοφόρο", παραβλέποντας, ότι, εκτός από αεροπλάνα, η Κύπρος "φιλοξενεί" και κατοίκους, που πιθανόν και αυτοί να εξυπηρετούνται με το "Ναι". Αλλωστε, ένα "Οχι" δε συνεπάγεται απομάκρυνση των βάσεων» (Του Διον. Βινιεράτου στην «Απογευματινή»).

Η ελαφρότητα του δήθεν ρεαλισμού

«Ο πρώην υπουργός και πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, τονίζει ότι αυτές τις ώρες "ασκούνται ασφυκτικές και πρωτοφανείς πιέσεις για την αποδοχή του σχεδίου και για τη χειραγώγηση του κυπριακού Ελληνισμού"...

"Επισημαίνω με έμφαση", δηλώνει, "ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν πληθύνει οι σε εισαγωγικά ειδήμονες και επαΐοντες. Και είναι να απορεί κανείς που έκρυβαν τόσον καιρό τις γνώσεις τους. Αναφέρομαι, προσθέτει, στην ελαφρότητα που χαρακτηρίζει μια δημοφιλή σχολή πολιτικής σκέψης σήμερα, τη σχολή του δήθεν ρεαλισμού, που κατά βάση είναι σχολή "μικροϊδεατισμού"» (Συνέντευξη του Κάρολου Παπούλια στον Γ. Ε. Διακογιάννη - «Τα Νέα»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ