Παρασκευή 20 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Η φυλακή

«Στα 17 του χρόνια, μαθητής της Β΄ Λυκείου και εργαζόμενος, βρίσκεται 16 μέρες κρατούμενος στο Αστυνομικό Τμήμα Χαλανδρίου, επειδή δεν έχει άδεια παραμονής (...) "είναι ένα καλό παιδί, ευγενικό, χαμηλών τόνων, περιποιημένο, που εκπέμπει πολιτισμό. Δεν είναι ο άριστος μαθητής, αλλά το παιδί που αγωνίζεται και αυτό νομίζω έχει ιδιαίτερη αξία. Είναι στην Ελλάδα από την τρίτη Γυμνασίου. Αρκετά Σαββατοκύριακα τον έχω πετύχει να δουλεύει στα εμπορικά καταστήματα της περιοχής. Υπήρξαν παιδιά που σοκαρίστηκαν μόλις το έμαθαν. Και μέσα στο κελί αντιμετωπίζει με στωικότητα και μεγάλη αξιοπρέπεια την κατάσταση. Το σημαντικό είναι ότι είναι τρία χρόνια μαθητής, τα πάει καλά στο σχολείο, αγωνίζεται και ξαφνικά αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της απέλασης" μας είπε η καθηγήτριά του Χριστίνα Φραντζεσκάκη» (το ρεπορτάζ στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Η τροχαία απώλεια

«Ασυνείδητος οδηγός επιβατικού αυτοκινήτου παρέσυρε και τραυμάτισε θανάσιμα 15χρονο ποδηλάτη, τον οποίο και εγκατέλειψε» (η είδηση στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

Το εμπόρευμα

«Ενας συνηθισμένος ινδουιστικός γάμος. "Συνηθισμένος" με την έννοια ότι η νύφη είναι μόλις 11 ετών (...) οι γάμοι αυτοί επιτρέπονταν επί βρετανικής αποικιοκρατίας αλλά απαγορεύτηκαν όταν η Ινδία ανεξαρτητοποιήθηκε το 1947. Οπως και πολλά άλλα επιζήμια έθιμα έτσι και αυτό αποδεικνύεται ανθεκτικό (...) αυτοί που πληρώνονται είναι οι γονείς της νύφης (...) αν ένας γάμος διαλυθεί, το κορίτσι επιστρέφει στους γονείς του. Αυτοί την πωλούν στη συνέχεια ως σύζυγο. Η όλη διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί αρκετές φορές απλώς η τιμή κάθε φορά πέφτει» (το ρεπορτάζ στα ΝΕΑ).

Η μπούργκα

«Περσία, 1848. Μία γυναίκα, η Ταχερέ, τόλμησε να κάνει κάτι εξαιρετικό... Να εμφανιστεί δημόσια χωρίς μπούργκα, θυσιάζοντας έτσι την ίδια της τη ζωή. Και από τότε τίποτα πια δεν ήταν το ίδιο... Η παράσταση "Pure" εξιστορεί σημαντικά γεγονότα από τη συγκλονιστική ζωή και το βίαιο θάνατο της Ταχερέ, ποιήτριας και μύστη που έζησε τον 19ο αιώνα στην Περσία (...) Tahirih (Ταχερέ) στα αραβικά σημαίνει "η Αγνή" (pure)» (η είδηση στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ