Σάββατο 15 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Διαμόρφωση συσχετισμών

«Το φακέλωμα ήταν πάντα το μέσο για άσκηση κάθε είδους πιέσεων. Η "σκιά" του φόβου και της σιωπής, της ανασφάλειας, των διώξεων... Κι όχι μόνο. Τουλάχιστον στην Ελλάδα, το φακέλωμα οδήγησε σε μια αναδιάταξη των κοινωνικών δυνάμεων. Επηρέασε βαθιά την εξέλιξη και τη μαζικότητα των επαγγελμάτων (εισιτήριο ή φραγμός για την απασχόληση, το πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων) διαμορφώνοντας συγκεκριμένα στρώματα που έπαιξαν ρόλο στο συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων. Το ηλεκτρονικό φακέλωμα που είναι πολύ πιο μαζικό από το εθνικό και όχι πλέον στα χέρια μόνο μιας αρχής, αλλά μέσω των ηλεκτρονικών διόδων, πολλών, είναι πρωτόφαντο στα πλανητικά χρονικά, σαρωτικό και επικίνδυνο, με άγνωστες ακόμη συνέπειες στην αναδιάταξη των συσχετισμών αυτή τη φορά ανάμεσα στις παγκόσμιες δυνάμεις» (η Τασούλα Καραϊσκάκη στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Σιγά μη δεν το ξέρει;

«Σκέφτεται κανείς μια "Εδρα Vodafone" ή μια "Εδρα Μακεδονικού Χαλβά" στο Αριστοτέλειο, ή μια "Εδρα Αυριανής" στο τμήμα ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών; Εχει άραγε ο κ. Παπανδρέου αντιληφθεί ότι με τις προτάσεις του το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, όπως ονομάζεται ακόμη το κόμμα του, δηλώνει ότι η πολιτεία αδυνατεί να συνεχίσει εξ ολοκλήρου τη χρηματοδότηση της ανώτατης εκπαίδευσης και ότι η βοήθεια που ζητά, προς τούτο, από τους χρηματοδότες ιδιώτες σημαίνει την είσοδο της "ιδιωτικής πρωτοβουλίας" ακόμη και στο κρατικό πανεπιστήμιο;» (ο Ν. Βαγενάς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο «ΒΗΜΑ»).

Δάσκαλος...

«Δάσκαλος είναι εκείνος που θα σταθεί δίπλα στο μαθητή και θα τον βοηθήσει να βρει σιγά σιγά το δικό του δρόμο, θα μοιραστεί τους προβληματισμούς και τις αγωνίες του. Εκείνος που εμπνέει το νεαρό φοιτητή να αρχίσει το μοναχικό αλλά και μαγευτικό ταξίδι μέσα στον άγνωστο και ανεξερεύνητο κόσμο της δουλειάς του (...) "Εκείνος που γίνεται γέφυρα για να περάσει αντίπερα ο μαθητής του και όταν πια του έχει διευκολύνει το πέρασμα, αφήνεται χαρούμενα να γκρεμιστεί, ενθαρρύνοντας το μαθητή του να φτιάξει δικές του γέφυρες" όπως έλεγε ο Νίκος Καζαντζάκης» (ο καθηγητής του ΕΜΠ Τ. Παπαϊωάννου στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ