Τρίτη 7 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ο παπαγάλος

«Η υπόθεση με τα σκίτσα του Μωάμεθ είναι ένα πεδίο άσκησης της σύγκρουσης των πολιτισμών (...) Πού είναι, λοιπόν, ο πολύς κ. Ρόμπερτ Φισκ να μας νουθετήσει να αφήσουμε ήσυχους τους μουσουλμάνους, ώστε να μας αφήσουν ήσυχους κι αυτοί;» (ο Πάσχος Μανδραβέλης στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

Αυτός που ζει εκεί

«Ο Φλέμινγκ Ρόουζ ανακοινώνει πως είμαστε μάρτυρες μιας "σύγκρουσης πολιτισμών" (...) Αυτό αποδεικνύει υποθέτω πως οι Δανοί δημοσιογράφοι εντάσσονται στην παράδοση του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν. Αυτό που παρακολουθούμε είναι η παιδικότητα των πολιτισμών (...) Το γεγονός είναι ότι οι μουσουλμάνοι βιώνουν τη θρησκεία τους. Εμείς όχι. Κράτησαν την πίστη τους μέσα από πολλές ιστορικές αντιξοότητες. Εμείς την έχουμε χάσει. Γι' αυτό μιλάμε για τη "Δύση εναντίον του Ισλάμ" μάλλον, παρά για τους "Χριστιανούς εναντίον του Ισλάμ". Δεν μπορούμε να παρακάμψουμε το θέμα ρωτώντας γιατί να μη μας επιτρέπεται να κάνουμε πλάκα με τον Μωάμεθ. Απήλαυσα επίσης τους πομπώδεις ισχυρισμούς Ευρωπαίων κρατικών ανδρών πως δεν μπορούν να ελέγξουν την ελευθερία του λόγου ή τις εφημερίδες. Αυτό είναι επίσης ανοησία. Αν η γελοιογραφία, αντί για τον Προφήτη, έδειχνε έναν αρχιραβίνο με καπέλο σε σχήμα βόμβας, θα ακούγαμε κραυγές για "αντισημιτισμό" και δικαίως (...) Οι γελοιογραφίες αυτές είχαν σαφώς στόχο να είναι προκλητικές. Ηταν τόσο εξοργιστικές, ώστε μπορούσαν να προκαλέσουν μόνον αντίδραση (...) Εμφάνιζαν τον Μωάμεθ ως εικόνα βίας, τύπου Μπιν Λάντεν. Εμφάνιζαν το Ισλάμ ως μια βίαιη θρησκεία. Δεν είναι. `Η μήπως θέλουμε να την κάνουμε;» (ο Robert Fisk σε «The Independent» / «ΤΑ ΝΕΑ»).

Ποιος έχει ανάγκη από «τζιχάντ»;

«Οι Ευρωπαίοι σοφοί κάνουν τα πάντα για να ξεσηκώσουν (μέρες που είναι) σε "τζιχάντ" τους μουσουλμάνους. Και δη με το "φωτισμένο" επιχείρημα περί "υπεροχής της δυτικής δημοκρατίας έναντι των θρησκειών"! Μη χειρότερα!» (ο Δημήτρης Σεργίου στον «ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ