Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ο ήλιος στη γυάλα

«Για να αναπαραχθεί στη Γη η σύντηξη (...) οι θερμοκρασίες που απαιτούνται θα πρέπει να είναι υψηλότερες (ως και δέκα φορές!) από αυτές που σημειώνονται στον Ηλιο. Επίσης το καύσιμο δε θα είναι το ίδιο το υδρογόνο αλλά δύο ισότοπά του, το δευτέριο και το τρίτιο (...) όταν το δευτέριο και το τρίτιο θερμανθούν σε απίστευτα υψηλές θερμοκρασίες ως και 150 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου, δημιουργείται ένα υπέρθερμο "φορτισμένο αέριο" που ονομάζεται πλάσμα (...) το ITER θα είναι μια τεράστια σήραγγα, ένα... κουλουροειδές "κλουβί" πλάσματος, μήκους 27 ολόκληρων χιλιομέτρων, ικανό να παράγει 500 εκατομμύρια βατ ισχύος ασταμάτητα για 10 λεπτά» (τα στοιχεία στο «ΒΗΜΑ»).

Οι εργάτες στην «απ' έξω»

«Σοκ προκάλεσε σε εθνικές κυβερνήσεις και εργαζόμενους η απόφαση της διοίκησης της Volkswagen να σταματήσει την παραγωγή του Golf στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για κίνηση που μπορεί να οδηγήσει ως και σε 3.500 απολύσεις. Η ανακοίνωση αποτελεί το χειρότερο εργασιακό πλήγμα για το Βέλγιο από το 1997 όταν η Renault είχε προχωρήσει στο κλείσιμο εργοστασίου της στο Βιλβόρντε και στην κατάργηση 3.100 θέσεων εργασίας (...) Η Volkswagen προωθεί την εξάλειψη 20.000 θέσεων εργασίας καθώς και μεγαλύτερο εργασιακό ωράριο για τους εναπομείναντες (...) πέρυσι η διοίκηση της εταιρείας είχε θέσει στόχο της να πετύχει προ φόρων κέρδη ύψους 5,1 δισ. ευρώ» (το ρεπορτάζ επίσης στο «ΒΗΜΑ»).

Πού είναι το παράξενο;

«Ρόλο μεσάζοντα ανάμεσα στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και τις ξένες μυστικές υπηρεσίες που αναζητούσαν τρόπους για την παρακολούθηση των κινητών τηλεφώνων στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων έπαιζε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών» (η είδηση στα «ΝΕΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ