Τετάρτη 16 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Το πληροφοριακό χάος...

«Κάποιες φορές, ξεφυλλίζοντας εφημερίδες και διαβάζοντας ειδήσεις, έχεις την εντύπωση ότι βλέπεις θεατρική επιθεώρηση. Ακρίβεια στην αγορά. Κόμματα, μίζες, διάφορα. Το νερό εξαντλείται στη Γη. Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν νερό στο φεγγάρι. Παιδιά που πεθαίνουν στην Αφρική χωρίς να τα προσέξει κανείς. Γεννήθηκαν τα δίδυμα του Μπραντ Πιτ και της Αντζελίνα Τζολί, κόστους έντεκα εκατομμυρίων ευρώ για παραχώρηση αποκλειστικότητας φωτογραφιών. Το κέντρο της Αθήνας θυμίζει Μπρονξ. Ενα μουσείο με κίονες ιμιτασιόν του Παρθενώνα εγκαινιάστηκε στο Μπρονξ. Ποδηλατόδρομοι σχεδιάζονται στην Αθήνα. Οι τιμές των τροφίμων έφθασαν στα άστρα, οι φτωχοί πεθαίνουν της πείνας. Η παχυσαρκία χτυπά όλα τα έθνη. Είμαστε ταυτόχρονα πεινασμένοι και χοντροί. Φωτιά στη Σκύρο. Βεγγαλικά στη Βεγγάλη. Η Αθήνα ποτέ δεν ήταν τόσο όμορφη. Ενας πεινασμένος κροκόδειλος καταβρόχθισε έναν πεινασμένο αγρότη στην Αφρική. Κάποιος χορτάτος στη Σουηδία παρακολούθησε ζωντανά τη σκηνή στο Google. Earth. Στο Λονδίνο αυξήθηκαν τα ποδήλατα, στο Πεκίνο τα αυτοκίνητα. Ενας μετανάστης αυτοκτόνησε στις αγροτικές φυλακές Κασσανδρείας Χαλκιδικής για να μην τον απελάσουν. Αγωνία μεγάλη για ποδοσφαιρόφιλους επειδή είναι ακόμα άγνωστο με ποια ομάδα θα παίξει την καινούρια σεζόν ο Λάμπαρντ και αν η Ιντερ θα δώσει πεντακόσια εκατομμύρια περισσότερα από τη Ρεάλ. Ενας ισλαμιστής καμικάζι τινάχτηκε στον αέρα στο Αφγανιστάν σκοτώνοντας δεκάδες περαστικούς. Ο Σαλμάν Ρούσντι διαβάζει τους "Σατανικούς Στίχους" στο Μαϊάμι και ετοιμάζει νέο βιβλίο με θέμα Κάμα Σούτρα. Η ανθρωπότητα ζει επικές στιγμές. Μετακινούνται οι πληθυσμοί, μετακινείται το κλίμα, μετακινείται η τιμή της βενζίνης, μετακινούνται οι βεβαιότητές μας.

...παράγει ιδεολογία...

Για να περιγράψουν τέτοιες καταστάσεις οι ανθρωπολόγοι χρησιμοποιούν τον όρο "liminal". Η "liminal" κατάσταση είναι μεταβατική, αμφίσημη, ανοιχτή σε όλα, απροσδιόριστη.

...που κρύβει την πραγματικότητα

Μέχρι να μάθουμε αν το κινητό βλάπτει ή όχι σοβαρά την υγεία, αφήστε μας να γράψουμε ένα σύντομο SMS, χωρίς να μας βασανίζει η σκέψη για τον κίνδυνο του καρκίνου του εγκεφάλου: "Φέτος τπτ διακοπ. Νο μανι. Αθηνα βολτες θ/νο σινεμα. Φιλια"...» (ο Γκαζμέντ Καπλάνι στα ΝΕΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ