Πέμπτη 9 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ερώτηση:

Τι συμβαίνει με τα δημοτικά ιατρεία; Πόσο βοηθούν και ποιον; Τι πραγματικά χρειαζόμαστε;

Απάντηση:

Είναι σε όλους γνωστή η μακροχρόνια έλλειψη προληπτικής ιατρικής και υπηρεσιών υγείας πρωτοβάθμιου επιπέδου. Ολοι έχουμε βιώσει τα αποτελέσματα αυτών ακριβώς των ελλείψεων. Κάτω από την πιεστική ανάγκη για παροχή υπηρεσιών υγείας, ορισμένες δημοτικές αρχές έσπευσαν να λειτουργήσουν δημοτικά ιατρεία ή να παρέχουν γενικά κάποιες υπηρεσίες, όπως βοήθεια για κατ' οίκον νοσηλεία.

«Εστησαν» γι' αυτό το λόγο τις αντίστοιχες δημοτικές επιχειρήσεις. Εχει γίνει σε πολλούς δήμους της Αττικής με χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του δήμου Αθήνας, που λειτουργεί δημοτικά ιατρεία εδώ και χρόνια. Τα τελευταία χρόνια, όμως, αντιμετωπίζοντας μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, ουσιαστικά υπολειτουργούν.

Ειδικά για το προσωπικό, συνήθως οι δημοτικές αρχές ξεκινούν τη λειτουργία ιατρείων με «εθελοντές» γιατρούς. Καλύπτουν τις βασικές ειδικότητες (παθολόγος, καρδιολόγος, παιδίατρος, γυναικολόγος, οφθαλμίατρος) και κατόπιν μέσω πάντα των δημοτικών επιχειρήσεων προσλαμβάνουν υγειονομικό προσωπικό, αγοράζουν εξοπλισμό και λειτουργούν τα ιατρεία με ραντεβού για ορισμένες μέρες και ορισμένες κάθε φορά ώρες.


Τι κοστίζει; Φαινομενικά οι υπηρεσίες είναι δωρεάν. Ομως καθώς η κεντρική διοίκηση δε χρηματοδοτεί τέτοιες, αναγκαίες οπωσδήποτε, δραστηριότητες, πολλές δημοτικές αρχές τις καλύπτουν από τους ετήσιους προϋπολογισμούς τους, αυξάνοντας αντίστοιχα τα δημοτικά τέλη. Ο δημότης πληρώνει.

Επιπλέον, η προωθούμενη από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού και τους εκπροσώπους τους στην ΤΑ εμπορευματοποίηση της υγείας, βρίσκει κι άλλους τρόπους να διοχετευτεί παραπέρα μέσω των ΟΤΑ. Για παράδειγμα, παρατηρήθηκε το φαινόμενο δήμων που δεν κατάφεραν να συνεχίσουν τη λειτουργία των δημοτικών ιατρείων με «εθελοντές» γιατρούς. Τα έκλεισαν, αλλά συνάψανε συμφωνίες με ιδιώτες γιατρούς της περιοχής να παρέχουν στους δημότες υγειονομικές υπηρεσίες με «έκπτωση».

Αρα έχουμε το σχήμα: Οι κυβερνήσεις του δικομματισμού δε χρηματοδοτούν, δεν εξοπλίζουν, δεν επανδρώνουν, δεν οργανώνουν το δημόσιο σύστημα υγείας κατά πως έχουν ανάγκη τα λαϊκά στρώματα. Δημοτικές αρχές, δημοτικές παρατάξεις που αποδέχονται αυτήν τη λογική, στο πλαίσιο διαχείρισης κάποιων αδυναμιών του συστήματος, «στήνουν» αυτά τα δημοτικά ιατρεία. Τα «στήνουν» με χρήμα των δημοτών, ουσιαστικά τα υπολειτουργούν, παρέχουν χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες στους φτωχούς δημότες, συμβάλλουν στην απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας και στρέφουν - και αυτοί από την πλευρά τους - τους δημότες στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, που λυμαίνονται το χώρο της υγείας.

Απέναντι σε αυτό το αντιλαϊκό σκηνικό, δε χωρεί καβγάς για το πώς θα βελτιωθούν τα δημόσια ιατρεία. Στο δοσμένο σύστημα, με την εφαρμοζόμενη πολιτική, με τις αποφάσεις που παίρνουν οι κρατούντες και τις κατευθύνσεις που δίνουν για την ιδιωτικοποίηση και του αγαθού της υγείας, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να γίνει αυτό. Μόνη απάντηση - να το ξαναλέμε όσες φορές χρειαστεί - σε όλες τις πραγματικές ανάγκες των δημοτών είναι η ύπαρξη ενός και μόνου δημόσιου συστήματος υγείας για όλους, χωρίς διακρίσεις, με δωρεάν παροχή υπηρεσιών, το οποίο να χρηματοδοτείται από το κράτος και την εργοδοσία. Με αγώνα για παράλληλη κατάργηση κάθε ιδιωτικής επιχειρηματικής δράσης στην υγεία και την ασφάλιση. Μόνο έτσι μπορούν να παρέχονται καλές και φτηνές υπηρεσίες υγείας για όλους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ