Πέμπτη 6 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ερώτηση:

Γιατί πρέπει να καταδικαστούν και στους δύο γύρους των εκλογών οι συνδυασμοί που στηρίζουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ;

Απάντηση:

Οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές βεβαίως δε θα αναδείξουν κυβέρνηση, αλλά σ' αυτές κρίνονται οι τοπικές αρχές και οι πολιτικές των διαφόρων κομμάτων και των συνδυασμών που συγκροτούν και στηρίζουν. Και κρίνονται είτε από τη σκοπιά των συμφερόντων της άρχουσας τάξης ή από τη σκοπιά των συμφερόντων της εργατικής τάξης, των άλλων λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας.

Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει την ενίσχυση των συνδυασμών που στηρίζει αυτοτελώς ή σε συνεργασία με το ΣΥΝ για να χρησιμοποιήσει το αποτέλεσμα ως στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής από το λαό.

Η ΝΔ επίσης θεωρεί αυτές τις εκλογές πρόκριμα για την ανάδειξή της στην κυβερνητική εξουσία.

Ταυτόχρονα και τα δυο αυτά κόμματα θέλουν να αναδείξουν τις δικές τους δυνάμεις στις τοπικές αρχές, για να ενισχυθεί η πολιτική του κεφαλαίου που και τα δυο υπηρετούν, αλλά και επειδή οι τοπικές αρχές, ως θεσμοί του κράτους, γίνονται ένας από τους καλύτερους μοχλούς για την προώθηση και επιβολή της.

Οι λαϊκές δυνάμεις έχουν εντελώς αντίθετα συμφέροντα, επομένως αντικειμενικά έχουν και εντελώς αντίθετες επιδιώξεις. Μπορούν και πρέπει να καταδικάσουν σ' αυτές τις εκλογές την πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, άρα να καταδικάσουν και τα δυο κόμματα του κατεστημένου και τους συνδυασμούς που αυτά στηρίζουν. Και ταυτόχρονα να ενισχύσουν αποφασιστικά τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ και οι δυνάμεις που συνεργάζονται μαζί του.

Εχει σημασία να εκφραστεί η καταδίκη και των δύο για τον αντιλαϊκό ρόλο τους συνολικά, αλλά και στις εξελίξεις στην ΤΑ και τη χρησιμοποίησή της για την προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής. Η καταδίκη πρέπει να εκφραστεί και στους δύο γύρους των εκλογών. Δεν είναι και δεν μπορεί να είναι διαφορετικά τα κριτήρια στο δεύτερο γύρο. Η ενίσχυση των συνδυασμών των δύο κομμάτων στο δεύτερο γύρο θα χρησιμοποιηθεί ως ανοχή ή και στήριξη της πολιτικής τους, επομένως δε θα εκφραστεί αποφασιστικά η καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζουν και οι δύο.

Η καταδίκη και στο δεύτερο γύρο αντιμετωπίζει το κάλπικο δίλημμα «δεξιά - αντιδεξιά» και τις παραλλαγές του, διευκολύνει τον απεγκλωβισμό των λαϊκών δυνάμεων από την πολιτική τους, διευκολύνει τους αγώνες ενάντιά τους.

Ενισχύει ακόμη πιο πολύ την αγωνιστική συμπαράταξη όσων αντιστέκονται στην πολιτική της ΕΕ, στους «εκσυγχρονισμούς» και αναδιαρθρώσεις που πλήττουν την πλειοψηφία του λαού, ιδιαίτερα την εργατική τάξη, τη νεολαία, τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Δίνει ώθηση στη συσπείρωση λαϊκών ριζοσπαστικών δυνάμεων που θέλουν να παλέψουν την πολιτική που επιδεινώνει το βιοτικό τους επίπεδο και περιορίζει δραστικά τα δημοκρατικά δικαιώματά τους.

Δημιουργεί μεγαλύτερα εμπόδια στην εφαρμογή των επιλογών της ΕΕ, στις εργασιακές σχέσεις, στην κοινωνική πολιτική, στις ιδιωτικοποιήσεις, στα σχέδια της νέας τάξης.

Η καταδίκη και στο δεύτερο γύρο και των δύο, ανεξάρτητα από το ποιος από τους δυο θα αναδειχτεί πλειοψηφία, θα τους δυσκολεύει στην επιβολή μέσω των τοπικών αρχών της αντιλαϊκής πολιτικής, σε συνδυασμό βεβαίως με την ανάπτυξη των αγώνων.

Η αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων στα τοπικά όργανα, και μάλιστα όταν αυτή έχει ευρύτερες διαστάσεις και μαζικό χαρακτήρα, συμβάλλει να βάζουν φρένο σε αντιλαϊκά σχέδια, να αναστέλλουν, έστω προσωρινά, αντιλαϊκές επιλογές, να αποσπούν κάποιες παραχωρήσεις. Θα δυναμώσει το γενικότερο αγώνα για τα δικαιώματα του λαού. Θα φέρει σημαντικά αποτελέσματα στο βαθμό που προωθούνται η κοινή δράση και αλληλεγγύη των αγωνιστικών τοπικών αρχών με αγωνιστικά ταξικά κοινωνικά κινήματα, με το κίνημα των γυναικών, της νεολαίας, το αντιπολεμικό, φιλειρηνικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ