Τετάρτη 2 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ - ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2002

ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ
Δήμος Ταύρου: Ο πρώτος λόγος σε κυβέρνηση και ΕΕ

Πειθήνιο όργανο της κυβέρνησης για την εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της και στο Δήμο του Ταύρου αποδείχτηκε, τα τελευταία τέσσερα χρόνια που είναι στα πράγματα, η δημοτική αρχή της πόλης υπό τον Δημήτρη Σούτσο. Η διοίκηση αυτή, η οποία στηρίζεται κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, αλλά επιμένει να αυτοχαρακτηρίζεται ανεξάρτητη, όχι μόνον ευθυγραμμίζεται πλήρως με τα κυβερνητικά κελεύσματα, αλλά και φροντίζει να εφαρμόζει τις ντιρεκτίβες της ΕΕ κατά γράμμα.

Κατ' αρχήν, έχει ταυτιστεί απόλυτα με τις συντηρητικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ποτέ δεν έφερε για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, τις αποφάσεις των οργάνων των ΟΤΑ και, φυσικά, ουδέποτε μπήκε στον κόπο να διερευνήσει τις επιπτώσεις αυτών των αποφάσεων στη λειτουργία του Δήμου, ενημερώνοντας σχετικά το Δημοτικό Συμβούλιο και τους δημότες. Το σπουδαιότερο, δε, είναι ότι δε διεκδικεί, μαζί με μαχητικές αρχές άλλων δήμων, τα παρανόμως παρακρατηθέντα κονδύλια από την κυβέρνηση, που ειδικά για το Δήμο του Ταύρου ανέρχονται στο ποσόν των 1,5 δισ. περίπου. Αν η Δημοτική Αρχή ενδιαφερόταν πραγματικά για τα προβλήματα των δημοτών, θα φρόντιζε να διεκδικήσει αυτό το ποσόν και να το διαθέσει για την κάλυψη πραγματικών αναγκών. Δεν το κάνει, αλλά, ταυτόχρονα, τρέχει να αξιοποιήσει διάφορα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε έργα που η ίδια η ΕΕ υπαγορεύει να γίνουν και που, φυσικά, δεν είναι πρώτης προτεραιότητας για τον πολίτη, αλλά προσαρμοσμένα στις ανάγκες της κεφαλαιοκρατικής ανάπτυξης. Σα να μην έφτανε αυτό, η Δημοτική Αρχή φροντίζει να ξοδεύει τα χρήματα των δημοτών για έργα καλλωπισμού και βιτρίνας, τη στιγμή που η πόλη στερείται των βασικών έργων υποδομής για μια ανθρώπινη, υποφερτή ζωή.

Η Δημοτική Αρχή, υπό το σημερινό δήμαρχο Δ. Σούτσο, έχει δείξει πρωτόγνωρη συνέπεια στην εφαρμογή όσων επιτάσσει η ΕΕ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

- Παραχωρεί υπηρεσίες του Δήμου με κοινωνικό χαρακτήρα (Παιδικοί Σταθμοί, Μονάδα Βοήθειας στο Σπίτι, Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, Δημοτικά Ιατρεία, Δημοτική Αστυνομία κ.ά.) στη Δημοτική Επιχείρηση που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με αποτέλεσμα να απογυμνώνεται ο Δήμος από τις υπηρεσίες του κι αυτές - ιδιαίτερα όσες έχουν κοινωνικό χαρακτήρα - να γίνουν εμπόρευμα και να παρέχονται με τη λογική του κέρδους και της ανταποδοτικότητας.

- Αποδέχεται και χρησιμοποιεί τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης στην πρόσληψη προσωπικού. Ετσι, «σπάει» τις συλλογικές συμβάσεις εργασίες, ανατρέπει τις υπάρχουσες εργασιακές σχέσεις και, φυσικά, υποτιμά την αξία της εργατικής δύναμης την οποία αγοράζει μισοτιμής, εκμεταλλευόμενη την ανεργία και την ανέχεια που πλήττει τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα τις νέες ηλικίες.

- Προετοιμάζει τη δημιουργία Δημοτικής Αστυνομίας, έναν ακόμη κατασταλτικό μηχανισμό σε βάρος των πολιτών, στον οποίο, σύμφωνα με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, θα εκχωρηθεί το 80% των αρμοδιοτήτων της ΕΛ.ΑΣ.

Ο κατάλογος των αντιλαϊκών έργων και ημερών στον Ταύρο δεν έχει τελειωμό στην εξιστόρησή του. Δεν πρέπει, όμως, να έχει συνέχεια. Γι' αυτό, στις 13 Οκτώβρη, οι δημότες του Ταύρου ψηφίζουν Δημοκρατική Συνεργασία «Η Αλλαγή», ψηφίζουν για δήμαρχο τον Δημήτρη Χερουβείμ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ