Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΥΓΕΙΑ

ΒΟΥΛΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Συνεχίζονται τα «μπαλώματα» και οι «κόφτες» σε βάρος της υγείας του λαού

Ενα ακόμα νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που συνεχίζει την πολιτική των «μπαλωμάτων» και των «παρατάσεων» για την ...αντιμετώπιση της πανδημίας και των ελλείψεων σε νοσοκομεία και άλλες δομές Υγείας, που μέχρι τώρα έχει οδυνηρές επιπτώσεις σε βάρος της υγείας και στην ίδια τη ζωή του λαού υπερψηφίστηκε χτες στη Βουλή από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο με τίτλο «Ενωση Τεχνολόγων Ακτινολογίας - Ακτινοθεραπείας Ελλάδας (ΕΤΑΑΕ), ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας, και λοιπές διατάξεις», το οποίο καταψήφισε το ΚΚΕ.

Οπως υπογράμμισε ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Γιώργος Λαμπρούλης, «αυτά τα μέτρα» των μετακινήσεων και «μπαλωμάτων», αντί για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες, «έχουν ήδη εφαρμοστεί και όχι μόνο δεν έχουν ενισχύσει το ΕΣΥ με κριτήριο την ουσιαστική βελτίωση των παροχών προς τους ασθενείς, αλλά στην πράξη έχει επιβεβαιωθεί η επιδείνωση των όρων παροχής, των αναγκών, ασθενών αλλά και υγιών, σε υπηρεσίες Υγείας, έχει ενισχυθεί ο εξαναγκασμός τους να απευθύνονται στους επιχειρηματίες Υγείας, πληρώνοντας πολλά επιπλέον ποσά, βάζοντας δηλαδή βαθιά το χέρι στην τσέπη τους».

Ανέδειξε ότι το «έγκλημα» σε βάρος της υγείας του λαού φέρει τη σφραγίδα των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και των κυβερνήσεών τους που στη βάση της στρατηγικής της ΕΕ και στη λογική του κόστους - οφέλους για τους επιχειρηματικούς ομίλους, πιάνοντας ο ένας τη σκυτάλη από τον άλλον καταδίκασαν το δημόσιο σύστημα Υγείας, με διαρκή υποχρηματοδότηση και δραστική υποβάθμιση. «Ταυτίζεστε στον περιορισμό της λαϊκής Υγείας σε βασικά πακέτα, στην επιδείνωση της εργασίας των υγειονομικών και στην ενίσχυση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δράσης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Οσον αφορά την ΕΤΑΑΕ ο Γ. Λαμπρούλης σημείωσε ότι είναι προφανής η ανάγκη οι επιστήμονες να μπορούν μέσα από κάποια επιστημονική ένωση να συζητούν τα ιδιαίτερα ζητήματα της επιστήμης τους, του αντικειμένου τους κ.λπ., όμως η διάταξη που προβλέπει πειθαρχικές διώξεις σε μέλη που δεν εφαρμόζουν τις αποφάσεις και κατευθύνσεις του ΔΣ σημαίνει ότι θα αποτελέσει φορέα υλοποίησης της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής και συνολικά της στρατηγικής της ΕΕ σε βάρος της Υγείας.

Καβγάς για το αν ο «κόφτης» θα λέγεται «οικογενειακός» ή «προσωπικός» γιατρός

Ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, επιμένοντας στις γνωστές προκλήσεις, παρουσίασε, ως συνήθως, μια εικονική πραγματικότητα, ενώ όσον αφορά τα τραγικά στοιχεία της μελέτης Λύτρα που έδειξαν ότι περίπου όλοι όσοι διασωληνώθηκαν εκτός ΜΕΘ έχασαν τη ζωή τους, επικαλέστηκε τη «μάχη για τον εμβολιασμό του πληθυσμού», ώστε, όπως είπε, «να μη φτάσουμε να διασωληνωθούμε» γιατί όταν «κάποιος διασωληνώνεται έχει σοβαρές πιθανότητες να πεθάνει»!

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε επί της αρχής, χωρίς να διαφωνεί επί της ουσίας με το νομοσχέδιο, κάτι που άλλωστε παρατήρησε και ο υπουργός Θ. Πλεύρης και από εκεί και πέρα έδωσε τη μάχη της αντιπαράθεσης για τον «προσωπικό γιατρό», της κυβέρνησης της ΝΔ, που όπως ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδ. Ξανθός «είναι καρικατούρα του οικογενειακού γιατρού» του ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια, όπως και η ΝΔ, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν να πουν τίποτα για το «τοτέμ» της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, που υπονομεύει κάθε δυνατότητα για πρόσβαση του λαού σε δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες υπηρεσίες, ενώ είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ζαχαριάδη, ο οποίος αφού παραπονέθηκε για το ότι η κυβέρνηση δεν εξασφάλισε ΜΕΘ, διευκρίνισε ότι δεν μιλάει για επίταξη «αλλά να το πω συνεργασία», πάντα με το αζημίωτο για τους ιδιώτες.

Χρεοκόπησε η αντίληψη της «αρμονικής συνύπαρξης» δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι μετά την πανδημία έχει συντριβεί η αντιδραστική αντίληψη «της αρμονικής συνύπαρξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα», αναδεικνύοντας με στοιχεία, καθώς αποδείχθηκε, ότι τα βάρη τα σηκώνει ο δημόσιος τομέας για να αναπτύσσεται ο ιδιωτικός που σημειώνει τεράστια κερδοφορία. Εφερε ως παράδειγμα τα τακτικά χειρουργεία που αναστέλλονταν στα δημόσια νοσοκομεία και πραγματοποιούνταν στα ιδιωτικά από όσους είχαν την οικονομική δυνατότητα.

Αναφέρθηκε στη δραστική μείωση των αποδοχών των υγειονομικών, στην εντατικοποίηση της εργασίας μέχρι εξάντλησης, με εργασιακές σχέσεις - λάστιχο. «Και μετά - σημείωσε - αναρωτιέστε γιατί δεν συμμετέχουν οι γιατροί» στις προκηρύξεις. Εφερε ως παράδειγμα το Νοσοκομείο Κεφαλονιάς, όπου προκηρύχθηκε θέση για έναν και μόνο παθολόγο. «Ποιος θα πάει εκεί και τι θα πρωτοκάνει με τέτοιο επίπεδο μισθού και αυτήν την ακρίβεια;», αναρωτήθηκε.

Επισήμανε ότι ο καβγάς ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τον «οικογενειακό», ή «προσωπικό» γιατρό είναι ψευδεπίγραφος αφού «και στις δύο περιπτώσεις αποτελεί "κόφτη"» ακόμα και σε αυτές τις ανεπαρκείς παροχές Υγείας και οδηγεί στη συνέχιση της διάλυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ανέδειξε ακόμα ότι η κυβέρνηση προχώρησε τις αντεργατικές επιλογές της μέσω της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και των αναστολών, υποβαθμίζοντας κι άλλο τη λειτουργία υγειονομικών μονάδων. Γι' αυτό είναι τεράστιες οι κυβερνητικές ευθύνες στη διαχείριση της πανδημίας και τα θλιβερά αποτελέσματα καταγράφονται σε μελέτες, όπως η πρόσφατη για θανάτους διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, τόνισε, βρίσκονται οι αγώνες των εργαζομένων στα νοσοκομεία που ξεκίνησαν από την πρώτη στιγμή της πανδημίας και στήριξε με όλες του τις δυνάμεις το ΚΚΕ, ενώ κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να καλλιεργεί κλίμα τρομοκρατίας και καταστολής και χαρακτήρισε απαράδεκτη, εκδικητική τη δίωξη σε βάρος της προέδρου της ΟΕΝΓΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ