Πέμπτη 27 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

ΜΑΣ ΡΩΤΑΝΕ - ΑΠΑΝΤΑΜΕ

-Για τον πόλεμο στο Ιράκ, η Ελλάδα τηρεί τις συμβατικές της υποχρεώσεις στη βάση συμφωνιών που έχει υπογράψει παραχωρώντας διευκολύνσεις, (Σούδα, Αβακς, λιμάνια αεροδρόμια κλπ), γιατί αυτό επιτάσσουν τα «εθνικά συμφέροντα». Στο ίδιο επιμένει και η ΝΔ. Για ποια «εθνικά συμφέροντα» γίνεται λόγος;

Το «εθνικό συμφέρον» έχει διαφορετική ερμηνεία και περιεχόμενο για κάθε κοινωνική δύναμη. Είναι διαφορετικό για την άρχουσα τάξη και διαφορετικό για το λαό.

Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, όταν κάνουν λόγο για «εθνικό συμφέρον», το οποίο υπερασπίζουν με τη στάση τους, υπερασπίζουν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Και τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας της Ελλάδας, έχουν άμεση σχέση με τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών συμμάχων της γιατί:

1. Το κεφάλαιο στην Ελλάδα διαπλέκεται στενά με το ξένο κεφάλαιο.

2. Εχει δυναμώσει η τάση εξαγωγής κεφαλαίων από την Ελλάδα και συμμετοχή στην εκμετάλλευση άλλων λαών, κυρίως μέσα από τη σχέση τους με το ξένο κεφάλαιο και τη συμμετοχή στα πολυεθνικά μονοπώλια. Επίσης γίνονται συμφωνίες με ελληνικές εταιρίες που παίζουν το ρόλο των ντίλερς, για την προώθηση των συμφερόντων των πολυεθνικών στα εδάφη που μοιράζονται από τους ιμπεριαλιστές, με το αζημίωτο φυσικά.

3. Το γεγονός της εξαγωγής κεφαλαίων, πραγματοποιείται στις χώρες των Βαλκανίων (Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, ΠΓΔΜ, Αλβανία) όπου πολλές ελληνικές επιχειρήσεις, πχ(ΟΤΕ, Εθνική Τράπεζα, όμιλος Κόκκαλη, ΤΙΤΑΝ, Μυτιληναίος, ΦΑΓΕ, ΔΕΛΤΑ, κατασκευαστικές και άλλες μεταποιητικές και εμπορικές επιχειρήσεις), στις οποίες δίνονται και οικονομικά κίνητρα από τις ελληνικές κυβερνήσεις για να επενδύουν κεφάλαια, αποκομίζοντας μεγαλύτερα κέρδη. Γι' αυτό συμμετείχε στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, γι' αυτό έχει ελληνικό στρατό στη Βοσνία και την ΠΓΔΜ.

4. Ηδη τμήματα της ελληνικής πλουτοκρατίας κερδίζουν από τον πόλεμο των Αμερικανοεγγλέζων στο Ιράκ. Είναι το εφοπλιστικό κεφάλαιο, αφού ελληνικά πλοία μεταφέρουν καύσιμα, (Μελισσανίδης κλπ), για τον ανεφοδιασμό της πολεμικής μηχανής. Είναι επίσης εταιρίες καυσίμων (πχ «Μότορ Οϊλ» -Βαρδινογιάννης), οι οποίες πουλάνε καύσιμα για την πολεμική μηχανή.

5. Η ελληνική ολιγαρχία επιδιώκει συμμετοχή στο μοίρασμα της ιμπεριαλιστικής λείας και στο Ιράκ. Η ελληνική κυβέρνηση ως προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ενωσης έθεσε ζήτημα συμμετοχής στην ανοικοδόμηση του Ιράκ. Ηδη ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες προαλείφονται να πάρουν μερίδιο είτε αυτοτελώς είτε ως υπεργολάβοι, στην ανοικοδόμηση μετά την καταστροφή. Κοντά σ' αυτές, συμφέρον έχουν από τον πόλεμο και οι τσιμεντοβιομηχανίες, και οι βιομηχανίες σιδήρου, και το εφοπλιστικό κεφάλαιο, άλλες μεταφορικές εταιρίες.

6. Η άρχουσα τάξη της Ελλάδας ενδιαφέρεται και για τους ενεργειακούς δρόμους, (αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου), αλλά και για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, μέσω φυσικά των σχέσεων ελληνικών ομίλων, με ξένους, αμερικανικούς, ευρωπαϊκούς, ρώσικους κλπ. Μην ξεχνάμε ότι η Βόρεια Ελλάδα, λόγω των αγωγών, σχεδιάζεται να γίνει ενεργειακός κόμβος. Επομένως υπάρχει άμεσο συμφέρον για την άρχουσα τάξη.

7. Μέσω της συμμετοχής στον πόλεμο, η ελληνική πλουτοκρατία επιδιώκει να αυξήσει το μερίδιό της στην ευρύτερη περιοχή. Ακόμη μην ξεχνάμε ότι η ελληνική πολεμική βιομηχανία διαπλέκεται με αμερικανικές πολεμικές εταιρίες, (πχ ΕΑΒ - «Λόκχιντ»), ενώ πχ ο όμιλος Κόκκαλη έχει συνάψει συμφωνίες με αμερικανικές εταιρίες για προμήθεια αυτοματισμών σε οπλικά συστήματα.

Γι' αυτά τα «εθνικά συμφέροντα» συμμετέχει η ελληνική κυβέρνηση στον πόλεμο. Αλλά ο λαός τίποτα δεν έχει να κερδίσει από τη συμμετοχή της πλουτοκρατίας στα λάφυρα του πολέμου και το δυνάμωμά της. Οσο δυναμώνουν οι κεφαλαιοκράτες, τόσο χάνει ο λαός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ