Δευτέρα 31 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

ΜΑΣ ΡΩΤΑΝΕ - ΑΠΑΝΤΑΜΕ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Η κυβερνητική προπαγάνδα προβάλλει το επιχείρημα ότι ο λαός μπορεί να διαδηλώνει τα φιλειρηνικά του αισθήματα και η κυβέρνηση επίσης είναι αντίθετη στον πόλεμο, αλλά έχει την ευθύνη να πορεύεται με ρεαλισμό που σημαίνει να τηρεί τις «συμβατικές υποχρεώσεις» προς τις ΗΠΑ. Για ποιο ρεαλισμό γίνεται λόγος;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η Ελλάδα, ως καπιταλιστική χώρα, βρίσκεται στο στάδιο του ιμπεριαλισμού. Συμμετέχει σε διεθνείς και περιφερειακούς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και ενώσεις, (ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΔΕΕ, κλπ.). Μπορεί να είναι μικρή σε μέγεθος χώρα συγκριτικά με ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία κλπ., αλλά συμμετέχει ενεργά και δραστήρια στην οικοδόμηση της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Οι κυβερνήσεις και της ΝΔ μετά το 1990 και του ΠΑΣΟΚ μετά το 1993 αποδέχτηκαν και συμφώνησαν με την πολιτική της αλλαγής συνόρων, όπως αυτή εκφράστηκε στα Βαλκάνια με το διαμελισμό της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, μετά από επεμβάσεις της Γερμανίας και των ΗΠΑ.

2. Στο όνομα της ανάγκης διευθέτησης των κρίσεων, λόγω, υποτίθεται, της αστάθειας σε διάφορα σημεία του πλανήτη, συμφώνησαν και στήριξαν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια και όπου αλλού, με στρατιωτικοπολιτικό μοχλό το ΝΑΤΟ, με ή χωρίς απόφαση του ΟΗΕ. Παραδείγματος χάρη στη Βοσνία υπήρχε απόφαση, στη Γιουγκοσλαβία δεν υπήρχε απόφαση.

3. Τον Απρίλη του 1999, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για τα 50 χρόνια από την ίδρυσή του, εν μέσω πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, υπογράφτηκε το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, που επεκτείνει τη δράση του έξω από τα σύνορα των κρατών - μελών του. Μ' αυτή την απόφαση ουσιαστικά καταργείται η έννοια των συνόρων και νομιμοποιούνται οι επεμβάσεις όπου Γης. Η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο συμφώνησε, αλλά υπερθεμάτισε. Το ίδιο και η ΝΔ.

4. Η ελληνική κυβέρνηση υπερθεμάτισε και συμμετέχει στο λεγόμενο διεθνή «αντιτρομοκρατικό πόλεμο», που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ και τ' άλλα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κράτη. Συμμετέχει με επιτελείς αξιωματικούς στο σχεδιασμό αυτών των πολέμων στο αμερικανικό στρατηγείο στη Φλόριδα. Οι ΗΠΑ έχουν στο στόχαστρο αυτού του πολέμου 60 χώρες σ' όλο τον κόσμο. Με τη συμμετοχή και της Ελλάδας νομιμοποιείται και μπαίνει σε εφαρμογή ο προληπτικός πόλεμος ενάντια σ' αυτές τις 60 χώρες.

5. Αμέσως μετά τις 11 Σεπτέμβρη, οι ΗΠΑ ζήτησαν από το ΝΑΤΟ να ενεργοποιήσει το άρθρο 5, που σημαίνει ότι σε κάθε στρατιωτική ενέργεια των ΗΠΑ, στην οποία αυτές ζητούν στρατιωτική στήριξη από τα κράτη - μέλη του οργανισμού, αυτή παρέχεται χωρίς καμιά άλλη διαδικασία. Η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε.

6. Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Πράγα, το Νοέμβρη του 2002, υιοθετήθηκε το δόγμα του προληπτικού πολέμου, μετά από επιμονή των ΗΠΑ. Η ελληνική κυβέρνηση, όχι μόνο συμφώνησε πλήρως, αλλά δεν πρόβαλε και καμία αντίδραση, παρά το ότι υπήρξαν χώρες που αντέδρασαν όπως η Γαλλία. Με βάση τη Σύνοδο της Πράγας, ο προληπτικός πόλεμος είναι για όσους συμφώνησαν στην Πράγα, και για την ελληνική κυβέρνηση, νόμιμος.

7. Στην πρόσφατη Σύνοδο της ΕΕ, μπήκε ζήτημα για τη ΛΔ Κορέας, που φαίνεται ότι είναι ο επόμενος στόχος των ιμπεριαλιστών. Η ελληνική κυβέρνηση πρωτοστάτησε και σ' αυτό.

Αυτός είναι ο ρεαλισμός της ελληνικής κυβέρνησης και της ΝΔ. Οι προληπτικοί πόλεμοι, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, ενάντια σε όποια χώρα το απαιτούν τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών, για το μοίρασμα αγορών ενεργειακών πηγών, πηγών πρώτων υλών, εκμετάλλευσης λαών, για τα κέρδη του κεφαλαίου. Αυτή είναι η οικοδόμηση της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, αυτό το ρεαλισμό υπηρετεί η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης και της ΝΔ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ