Σάββατο 29 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΗΜΕΡΑΣ

ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ιμπεριαλιστικό έγκλημα. Βομβάρδισαν και άλλη αγορά της Βαγδάτης σε ώρα, που ήξεραν, πως ήταν γεμάτη κόσμο. Δεκάδες οι άμαχοι νεκροί τραυματίες.

ΑΝΕΛΕΗΤΟΙ βομβαρδισμοί σε όλες σχεδόν τις πόλεις του Ιράκ. Βομβαρδίζονται και νοσοκομεία, έργα υποδομής, τηλεπικοινωνίες, κτίρια, κ.ά. Παντού δημιουργούν θύματα αθώων αμάχων.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ στους εισβολείς εκδηλώνεται σε κάθε μέτωπο. Ούτε το Ουμ Κασρ δεν έχουν σίγουρο, αφού απ' ό,τι φαίνεται μόνο το νέο λιμάνι ελέγχουν, ενώ στην πόλη χτες γίνονταν μάχες.

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ «προσαρμογής» των εισβολέων στα δεδομένα της αντίστασης, τους υποχρεώνει να καλούν όλο και περισσότερες ενισχύσεις. Γίνεται λόγος για άλλες 100 χιλιάδες στρατιώτες που θα σταλθούν τις επόμενες ημέρες. Επίσης καινούρια κονδύλια αναζητούνται για να καλύψουν τις «καινούριες» δολοφονικές ανάγκες.

ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ να στηθεί και το λεγόμενο «Βόρειο Μέτωπο», όπου έρχονται αντιμέτωπες πολλές δυνάμεις και διαφορετικά συμφέροντα.

ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΣΦΥΚΤΙΚΑ επιχειρείται να ελεγχθεί η ενημέρωση, ώστε να περνάει στην κοινή γνώμη μόνο η ιμπεριαλιστική προπαγάνδα ή οι «πληροφορίες» που θα διευκολύνουν τις εγκληματικές τους επιχειρήσεις.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ του «Αλ Τζαζίρα» πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από βρετανικά τανκ την ώρα που τα φωτογράφιζε να καταστρέφουν αποθήκες τροφίμων στη Βασόρα. Αγνοούνται και άλλοι επτά δημοσιογράφοι από το μέτωπο της Βασόρας.

«ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ» του Ντ. Ράμσφελντ προς Συρία... να διακόψει τις επικοινωνίες με Ιράκ.

«Ο ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΟΥ ΣΚΟΤΟΥΣ», όπως αποκαλούν τον Ρ. Περλ, επιστρέφει στο... «σκοτάδι». Παραιτήθηκε από πρόεδρος της Επιτροπής Αμυντικής Θωράκισης αλλά παραμένει στην Επιτροπή...

ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ο εμπνευστής της ιδέας του «προληπτικού πολέμου». Εμπνευστής αλλά και με πρωταγωνιστικό ρόλο της συμφωνίας Τουρκίας - Ισραήλ. Από τους εμπνευστές του περίφημου «Σχεδίου για ένα νέο αμερικανικό αιώνα», που πολλοί ισχυρίζονται πως είναι αυτό ακριβώς που έχει μπει τώρα σε εφαρμογή, π.χ., προσπάθεια αλλαγής της παλαιστινιακής ηγεσίας, πρόκληση πολέμου με το Ιράκ και στη συνέχεια με Ιράν, Συρία, ΛΔ Κορέας κ.ά.

Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ τείνει να ερμηνευτεί με το «ασυμβίβαστο» του κορυφαίου συμβούλου του υπουργείου Αμυνας με αυτό της διευθυντικής θέσης σε μεγάλη ιδιωτική εταιρία τηλεπικοινωνιών. Η πραγματικότητα πρέπει να είναι πολύ διαφορετική, αφού σχεδόν όλα τα μέλη της σημερινής διοίκησης των ΗΠΑ συνδέονται άμεσα με ιδιωτικές εταιρίες που προσδοκούν κέρδη από αυτό τον πόλεμο. Η παραίτηση πρέπει να συνδέεται με το σκληρό παιχνίδι εξουσίας μέσα στο ιμπεριαλιστικό κέντρο, που παίζεται και μέσα από τις επιλογές και τους τρόπους που διεξάγεται ο πόλεμος.

Ο Τ. ΜΠΛΕΡ απέτυχε στην αποστολή να περάσει τη «φόρμουλα ΟΗΕ» για τη διαχείριση της μεταπολεμικής λείας. Σύμφωνα με τον χτεσινό «Ιντιπέντεντ», ούτε για τη διαχείριση του λιμανιού Ουμ Κασρ δεν κατόρθωσε να περάσει ένα χειρισμό διαχείρισης από Ιρακινούς. Οι ΗΠΑ είχαν προλάβει και το είχαν πουλήσει σε ιδιωτική εταιρία... Πάντως, προς βοήθειά του έτρεξε και ο Χ.Μ. Αθνάρ για να προτείνει και αυτός «φόρμουλα ΟΗΕ». Αντίθετα, ο Αυστραλός Τζ. Χάουαρντ «απογαλακτίζεται» από τους Βρετανούς και υιοθετεί τη μελλοντική στρατιωτική διοίκηση από τις ΗΠΑ.

Αναλυτικά Σελίδες 8-13



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ