Τρίτη 26 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Η Ρωσία θα πρέπει να μην εφαρμόσει ορισμένες δεσμεύσεις που ανέλαβε στη διάρκεια των συνομιλιών για ένταξη στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) επειδή δεν έχουν πλεονεκτήματα για τη Μόσχα ιδιαίτερα όσες αφορούν τη γεωργία, δήλωσε χτες ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν, που εντούτοις πρότεινε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για ένταξη της Ρωσίας στον ΠΟΕ.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Για κατοχή ναρκωτικών συνελήφθη χτες στο Μιλάνο απ' τις ιταλικές αρχές 33χρονος υπάλληλος της αλβανικής πρεσβείας στη Ρώμη. Αστυνομικοί βρήκαν στο αυτοκίνητό του, που φέρει διπλωματικές πινακίδες, ένα κιλό κοκαΐνη.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- «Μάταιες» χαρακτήρισε χτες ο πρόεδρος των Κοσσοβάρων Αλβανών Φατμίρ Σεϊντίου τις διπλωματικές προσπάθειες της Σερβίας να σταματήσει την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου. Ο Σεϊντίου, μάλιστα, ανακοίνωσε ότι οι πρώτοι Κοσσοβάροι πρέσβεις θα διοριστούν το Σεπτέμβρη.

ΝΙΑΜΕΪ.-- Ενας άνδρας σκοτώθηκε και πάνω από 40 τραυματίστηκαν σοβαρά χτες στην επαρχία Ζίντερ του κεντροαφρικανικού Νίγηρα, όταν δεκάδες νάρκες εξερράγησαν κατά την παράδοσή τους από αντάρτες της βορειοαφρικανικής νομαδικής φυλής των Τουαρέγκ σε εκπροσώπους της κυβέρνησης. Ολα άρχισαν όταν ένας άνδρας πάτησε κατά λάθος σε μία απ' τις νάρκες, με αποτέλεσμα να σημειωθούν αλυσιδωτές εκρήξεις...

ΧΑΡΑΡΕ.-- Απ' το αντιπολιτευόμενο «Κίνημα Δημοκρατικής Αλλαγής» προέρχεται ο νέος πρόεδρος της βουλής στη Ζιμπάμπουε. Ο Λάβμορ Μόγιο εξελέγη με 110 ψήφους υπέρ και 98 κατά.

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.-- Ινδοί στρατιώτες και αστυνομικοί άνοιξαν και χτες πυρ κατά Μουσουλμάνων διαδηλωτών που ζητούσαν τον τερματισμό της κατοχής στον ινδικό τομέα του Κασμίρ. Είχαν προηγηθεί νωρίτερα χτες μπαράζ συλλήψεων δεκάδων Μουσουλμάνων αυτονομιστών απ' τις ινδικές αρχές και οι προχτεσινές συγκρούσεις με την αστυνομία που προκάλεσαν το θάνατο πέντε διαδηλωτών και τον τραυματισμό 38 άλλων στη μεγαλύτερη πόλη του Κασμίρ, Σριναγκάρ.

ΤΟΚΙΟ.-- Οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών Αυστραλίας Γκάρεθ Εβανς και Ιαπωνίας Γιορίκο Καμαγκούτσι θα συμπροεδρεύσουν διεθνούς επιτροπής για την ενίσχυση της Διεθνούς Συμφωνίας για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων. Η εξέλιξη ανακοινώθηκε μετά από χτεσινή συνάντηση των δύο ανδρών με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Γιασούο Φουκούντα.

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.-- Στην Ονδούρα για την επίσημη υπογραφή ένταξης της κεντροαμερικανικής χώρας στην Εναλλακτική Μπολιβαριανή Λύση για την Αμερική (ALBA) βρίσκονται από χτες οι πρόεδροι της Βενεζουέλας, της Βολιβίας και της Νικαράγουας, Ούγο Τσάβες, Εβο Μοράλες και Ντανιέλ Ορτέγκα, καθώς και ο αντιπρόεδρος της Κούβας Κάρλος Λάγκε.

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.-- Το ενδεχόμενο η Ιρλανδία να διοργανώσει δεύτερο δημοψήφισμα για την επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας επανέρχεται από τις δηλώσεις του Ντικ Ρος, υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, καθώς θεωρεί ότι η Ιρλανδία «πρέπει να βγει από την απομόνωση» εξαιτίας της καταψήφισης της συνθήκης στο δημοψήφισμα, καθώς τα υπόλοιπα 26 κράτη - μέλη της ΕΕ φαίνεται πιθανόν να την επικυρώσουν μέχρι το τέλος του χρόνου.

ΜΑΪΑΜΙ.-- Η τροπική καταιγίδα «Φέι» επέστρεψε για τέταρτη φορά μέσα σε μία εβδομάδα στις ακτές της Φλόριντα, προκαλώντας καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις. Η καταιγίδα έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής το θάνατο 11 ανθρώπων στην πολιτεία της Φλόριντα και ενός στην πολιτεία της Τζόρτζια, αν και ουδέποτε αναβαθμίστηκε στην κατηγορία του κυκλώνα.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- «Δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος στις, διά μέσου Τουρκίας, ισραηλινο-συριακές διαπραγματεύσεις, αλλά και οι δύο πλευρές εργάζονται σοβαρά και το προσπαθούν». Αυτό υποστήριξε, χτες, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ Μουάλεμ, μετά από συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του, Μπερνάρ Κουσνέρ. Ο Κουσνέρ προσφέρθηκε να βοηθήσει η Γαλλία στις συνομιλίες και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στάση που κρατά πλέον η Συρία απέναντι στο Λίβανο, η οποία οδηγεί και στη βελτίωση των σχέσεων Δαμασκού - Παρισιού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ