Σάββατο 30 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Επίσκεψη πραγματοποιεί από χθες ο Πρόεδρος του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα, στη Βενεζουέλα, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών και πολιτικών δεσμών των δύο χωρών, καθώς και την προώθηση των σχεδίων περιφερειακής συνεργασίας.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Την Σάρα Πάλιν, κυβερνήτη της Αλάσκας και πρόσωπο με πολύ στενούς δεσμούς με την πετρελαϊκή βιομηχανία, επέλεξε για αντιπρόεδρό του ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Τζον ΜακΚέιν.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και έξι τραυματίστηκαν σοβαρά από δύο ισχυρές εκρήξεις που σημειώθηκαν σε εργοστάσιο παραγωγής πυρίτιδας στην επαρχία Κιρίκαλε στην κεντρική Τουρκία, σύμφωνα με το CNN-Turk.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Σε ισόβια κάθειρξη καταδίκασε δικαστήριο της Αργεντινής τους δύο απόστρατους στρατηγούς Αντόνιο Μπούσι και Λουσιάνο Μενέντες, καθώς κρίθηκαν ένοχοι για την απαγωγή, το βασανισμό και τη δολοφονία του γερουσιαστή Γκιγιέρμο Βάργκας Αϊνιάσε, που «εξαφανίστηκε» το 1976.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Το Ιράν διαθέτει 4.000 ενεργές πυρηνικές συσκευές φυγοκέντρισης, δήλωσε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Αλιρεζά Σιχ Ατάρ, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA. Ο αριθμός αυτός συμπίπτει με εκείνον που επιβεβαίωσαν οι έλεγχοι της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ.

ΜΟΥΜΠΑΪ.-- Σε νοσοκομείο της Βομβάης μετά από κοιλιακές ενοχλήσεις εισήλθε ο πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ, Δαλάι Λάμα.

ΡΩΜΗ.-- Αεροσκάφος της ιρλανδικής αεροπορικής εταιρείας «Ryanair» πραγματοποίησε επείγουσα προσγείωση στο αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης, όταν εντοπίστηκε βλάβη στο σύστημα προσγείωσης.

ΡΑΜΠΑΤ.-- «Επικίνδυνο 15μελές δίκτυο τρομοκρατών» με την ονομασία «Φατχ αλ Αντάλους» που σχεδίαζε βομβιστικές επιθέσεις στο Μαρόκο ανακοίνωσαν χτες πως εξάρθρωσαν οι μαροκινές αρχές.

ΓΙΑΟΥΝΤΕ.-- Η ανατροπή και η έκρηξη βυτιοφόρου γεμάτου πετρέλαιο χτες στη βόρεια επαρχία του Καμερούν, Λιμανί, είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 30 ανθρώπων που έσπευσαν από παρακείμενο χωριό λίγο πριν την έκρηξη να μαζέψουν ό,τι πετρέλαιο μπορούσαν... Τουλάχιστον 18 άλλοι αναφέρθηκε πως μεταφέρθηκαν με εγκαύματα σε νοσοκομεία της περιοχής...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Ο Ιταλός αντιστράτηγος Τζιουζέπε Εμίλιο Γκάι ανέλαβε χτες τη διοίκηση της ΝΑΤΟικής στρατιάς των 16.000 στρατιωτών της KFOR.

ΟΥΕΛΙΝΓΚΤΟΝ.-- Σε παραίτηση υποχρεώθηκε χτες ο υπουργός Εξωτερικών της Ν. Ζηλανδίας, Γούινστον Πίτερς, καθώς αντιμετωπίζει κατηγορίες για διασπάθιση χρήματος από τα ταμεία του κόμματός του «Νέα Ζηλανδία Πρώτο Κόμμα». Η πρωθυπουργός Χέλεν Κλαρκ ανακοίνωσε πως αναλαμβάνει προσωρινά και χρέη υπουργού Εξωτερικών.

ΤΟΚΙΟ.-- Πακέτο μέτρων εκτιμώμενου κόστους 107 δισ. δολαρίων για την τόνωση της ιαπωνικής οικονομίας, ανακοίνωσε χτες ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιασούο Φουκούντα. Το πακέτο μέτρων συμπεριλαμβάνει μειώσεις στα διόδια, οικονομική βοήθεια στους αγρότες, χορήγηση οικονομικής και άλλης «βοήθειας» σε εργαζόμενους μερικής απασχόλησης για να βρουν καλύτερη θέση εργασίας. Δεν περιλαμβάνονται, ωστόσο, μεγάλες μειώσεις φόρων που υποσχόταν προεκλογικά η κυβέρνηση...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ