Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΑΝΑ'Α.-- Τον αποτροπιασμό του εξέφρασε για την αιματηρή διπλή επίθεση κατά της αμερικανικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα της Υεμένης ο Πρόεδρος της χώρας. Πρόκειται για την πρώτη δήλωση του Αλι Αμπντουλάχ Σάλεχ μετά την επίθεση της Τετάρτης. Ο Σάλεχ πρόσθεσε ότι οι υεμενίτικες δυνάμεις ασφαλείας θα «τιμωρήσουν παραδειγματικά τους δράστες».

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Εσωτερική αναταραχή έχει προκληθεί στο Ιράν μετά από σχόλιο του αντιπροέδρου της χώρας, ο οποίος υποστήριξε ότι ο ιρανικός λαός είναι «φίλος με όλους τους λαούς του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των Ισραηλινών». Χτες, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης Αγιατολάχ Χαμενεΐ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει φιλία μεταξύ ιρανικού και ισραηλινού λαού γιατί είναι «παράλογο». Εντούτοις, ο Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ επέμεινε να στηρίζει τον αντιπρόεδρό του τονίζοντας ότι «ο ιρανικός λαός έχει πρόβλημα με το σιωνιστικό καθεστώς όχι με τους απλούς Ισραηλινούς πολίτες, ούτε με τους εβραίους που ζουν στο Ιράν».

ΛΑ ΠΑΣ.-- Επίσημη επίσκεψη στον Παναμά πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες ενόσω συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους κυβερνήτες των επαρχιών της Μέδια Λούνα. Πριν την αναχώρησή του ο Μοράλες υπέγραψε συμφωνία με τη ρωσική «Gazprom», τη γαλλική «Total SA» οι οποίες από κοινού με την «YPF Bolivianos» θα προχωρήσουν στην ανάπτυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Την παραμονή της έναρξης του συνεδρίου των Εργατικών δημοσκόπηση που δημοσιεύει η εφημερίδα «Ιντιπέντεντ», δείχνει ότι το 54% των ψηφοφόρων των Εργατικών θα προτιμούσαν να ηγηθεί κάποιος άλλος και όχι ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν του κόμματος στις επόμενες γενικές εκλογές.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Την παραίτησή του υπέβαλε ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Αργεντινής, αντιστράτηγος Ρομπέρτο Μπεντίνι, καθώς αναμένεται να παραπεμφθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης κατηγορούμενος για κατάχρηση δημοσίου χρήματος.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Συμφωνία «στρατηγικής συνεργασίας» μεταξύ της σερβικής κυβέρνησης και της Europol υπέγραψαν χτες στο Βελιγράδι ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών Ιβιτσα Ντάσιτς και ο διευθυντής της «Γιουροπόλ», Μαξ Πέτερ Ράτζελ, στο πλαίσιο ενίσχυσης της συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της παράνομης διακίνησης ανθρώπων και του διασυνοριακού εγκλήματος.

ΤΟΚΙΟ.-- Παραιτήθηκε χτες ο υπουργός Γεωργίας της Ιαπωνίας, Σείτσι Οτα, με αφορμή την εμπλοκή του ονόματός του σε διατροφικό σκάνδαλο που αφορά ρύζι μολυσμένο από παρασιτοκτόνα. Παράλληλα, ο Τάρο Ασο, γενικός γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και πιθανός ηγέτης του κόμματος, απέρριψε την πιθανότητα πρόωρων εκλογών τον Οκτώβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ