Πέμπτη 30 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.- Σχέδιο νόμου που προβλέπει την αυτοδιάλυση της βουλής και τη διεξαγωγή εκλογών εντός 90 ημερών αναμένεται να καταθέσει, εντός των επομένων 24ώρων, το κυβερνών κόμμα «Καντίμα» μετά και από το «πράσινο φως» του Προέδρου Πέρες στην προοπτική πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

ΓΕΝΕΥΗ.- Εκατομμύρια Ιρακινοί κινδυνεύουν άμεσα, εξαιτίας των ελλιπών υποδομών νοσοκομειακής περίθαλψης και της άθλιας κατάστασης που βρίσκεται το υδροδοτικό σύστημα της χώρας, όπου αυτό υφίσταται, προειδοποίησε χτες η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού.

ΒΗΡΥΤΟΣ.- Την πρώτη τους συνάντηση μετά την ισραηλινή εισβολή του 2006, είχαν τη Δευτέρα ο ηγέτης της σιιτικής «Χεζμπολάχ» σέικ Χασάν Νασράλαχ και ο επικεφαλής του μεγαλύτερου σουνιτικού κόμματος, Σάαντ Χαρίρι. Η αντιπαράθεση μεταξύ σιιτικής αντιπολίτευσης και σουνιτικής, στον κορμό της κυβέρνησης είχε οδηγήσει τη χώρα στο χείλος του εμφυλίου, την περασμένη άνοιξη, ο οποίος αποφεύχθηκε, προς ώρας, με τη συμφωνία στο Κατάρ όλων των λιβανικών παρατάξεων που οδήγησε στη σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

ΣΑΝΑ'Α.- Τουλάχιστον 100 νεκροί, δεκάδες αγνοούμενοι, 3.000 εκτοπισμένοι, άγνωστος αριθμός αστέγων, εκατοντάδες σπίτια και δεκάδες δημόσια κτίρια κατεστραμμένα είναι ο πρώτος απολογισμός των καταστροφικών πλημμυρών που πλήττουν από την περασμένη βδομάδα τη νοτιοανατολική Υεμένη. Πολλά σημεία των πληγεισών περιοχών είναι προσεγγίσιμα μόνο από αέρος, ενώ έκτακτη βοήθεια ανακοίνωσαν, ήδη, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης.

ΚΙΕΒΟ.- Το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας απέρριψε χτες αίτημα του Προέδρου Βίκτορ Γιουστσένκο για την αποδέσμευση 76 εκατομμυρίων δολαρίων για τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

ΧΑΡΤΟΥΜ.- Περίπου ένα δεκαήμερο μετά την απαγωγή Κινέζων εργαζομένων σε πετρελαϊκή εταιρεία στο κεντρικό Σουδάν, οι απαγωγείς τους (μέλη του ανταρτικού «Κινήματος Ισότητας και Δικαιοσύνης») σκότωσαν πέντε από τους εννιά ομήρους. Δύο εξ αυτών αναφέρθηκε πως μπόρεσαν να αντιδράσουν με μικροτραυματισμούς.

ΠΙΟΝΓΚΓΙΑΝΓΚ.- Επίσημη επίσκεψη στη ΛΔ Κορέας πραγματοποιεί από χτες (για πρώτη φορά εδώ και 25 χρόνια) ο υπουργός Εξωτερικών της Μιανμάρ έπειτα από περίπου ένα χρόνο σύναψης διμερών διπλωματικών σχέσεων.

ΠΕΚΙΝΟ.- Θανατηφόρο ατύχημα σημειώθηκε σε εργοτάξιο κατασκευής γέφυρας στη νοτιοδυτική Κίνα, όταν κλωβός μεταφερόμενος από γερανό στον οποίο επέβαιναν 23 εργάτες συνετρίβη με αποτέλεσμα 11 να χάσουν τη ζωή τους και 12 να τραυματιστούν.

ΝΤΑΚΑ.- 15 νεκροί, 200 τραυματίες και χιλιάδες άστεγοι είναι ο απολογισμός της τροπικής καταιγίδας που έπληξε τον κόλπο της Βεγγάλης στο Μπαγκλαντές. Οι ζημιές είναι εκτεταμένες, ενώ οι πληγείσες περιοχές έμειναν και χωρίς ρεύμα, ζημιές υπέστησαν και οι κολόνες ηλεκτροδότησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ