Σάββατο 8 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΝΑΜΑΣ.-- Στο «σκαμνί» του δικαστηρίου κάθισαν χτες πρώην αξιωματούχοι του Παναμά με την κατηγορία της κατάχρησης της εξουσίας στην υπόθεση της απελευθέρωσης του εγκληματία Λουίς Ποσάδα Καρίλες, τον Αύγουστο του 2004. Σημειώνεται ότι ο Καρίλες και οι συνεργοί του επιχείρησαν το 2000 να δολοφονήσουν τον Φιντέλ Κάστρο στην 10η Ιβηροαμερικανική Σύνοδο, ωστόσο συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν σε 8χρονη ποινή φυλάκισης. Ομως, η τότε Πρόεδρος της χώρας, Μ. Μοσκόσο, τους απέμεινε χάρη λίγες ημέρες πριν ολοκληρώσει τη θητεία της.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Να απορρίψει η ιρακινή κυβέρνηση τη «συμφωνία ασφαλείας» ζήτησαν, μία ακόμη φορά, οι συνεργάτες του νεαρού σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ με αφορμή την παραδοσιακή προσευχή της Παρασκευής. Την ίδια ώρα, νέες βομβιστικές επιθέσεις σημειώνονταν στη Βαγδάτη. Η αιματηρότερη είχε στόχο μια σιιτική οικογένεια που μόλις είχε επιστρέψει στη σουνιτική της συνοικία. Συνολικά, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια, Χαβιέ Σολάνα, κάλεσε την ιρανική ηγεσία σ' ένα νέο γύρο συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα, μετέδωσε, χτες, το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Βίντεο με «ομολογίες», όπως αναφέρεται, μετέδωσε η συριακή κρατική τηλεόραση από 11 συλληφθέντες υπόπτους για τη βομβιστική επίθεση της 27ης Σεπτέμβρη στη Δαμασκό, όπου σκοτώθηκαν 17 άνθρωποι. Οι συλληφθέντες φέρονται να αναλαμβάνουν την ευθύνη της επίθεσης. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και ένα σημαίνον στέλεχος της ισλαμιστικής «Φατάχ αλ Ισλάμ», που είχε προκαλέσει την πολύμηνη και αιματηρή πολιορκία παλαιστινιακού προσφυγικού καταυλισμού στο Λίβανο, το 2007.

ΟΥΕΛΙΓΚΤΟΝ.-- Το Κόμμα των Μαορί, των αυτόχθονων κατοίκων της Νέας Ζηλανδίας, φαίνεται να έχει το κρίσιμο «βάρος» που θα δείξει ποιο από τα μεγάλα κόμματα θα σχηματίσει κυβέρνηση στις εκλογές που διεξάγονται αύριο, Κυριακή, με την απερχόμενη πρωθυπουργό Ελεν Κλαρκ του «Εργατικού Κόμματος» να διασταυρώνει τα ξίφη της εξουσίας με τον πολυεκατομμυριούχο Τζον Κι του «Συντηρητικού Εθνικού Κόμματος»...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ο Πιερ Μιρέλ, διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Δυτικά Βαλκάνια, δήλωσε χτες στο Βελιγράδι ότι η ΕΕ θα μπορούσε να συμφωνήσει με τα σερβικά αιτήματα προκειμένου να τεθεί υπό τη σκέπη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η αστυνομικο-δικαστική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ