Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Στις κάλπες προσήλθαν, χτες, τα μέλη και οι οπαδοί του Σοσιαλιστικού Κόμματος προκειμένου να εκλέξουν το νέο επικεφαλής, μεταξύ της πρώην υπουργού Εργασίας Μαρτίν Ομπρί, που θεωρείται η πλέον «κομματική», της πρώην προεδρικής υποψηφίου Σεγκολέν Ρουαγιάλ, που επιδιώκει τη «σύγκλιση» με το κέντρο, και του ευρωβουλευτή Μπενουά Χαμόν, που υποστηρίζει τη στροφή «προς τ' αριστερά» και διαφώνησε με τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Αν κάποιος από τους υποψηφίους δε συγκεντρώσει το 50%, η ψηφοφορία θα επαναληφθεί και σήμερα. Το συνέδριο του περασμένου Σαββατοκύριακου έληξε με διχασμό, χωρίς να αποφασιστεί πολιτική πλατφόρμα και επικεφαλής.

ΤΙΦΛΙΔΑ.-- Γεωργιανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν χτες τις δυνάμεις της Ρωσίας και της Αμπχαζίας ότι επιτέθηκαν σε φυλάκιο ελέγχου της Γεωργίας, ωστόσο από την Αμπχαζία αναφέρθηκε ότι απλά απαντούσαν στα πυρά των Γεωργιανών και πως στο περιστατικό δεν πήραν μέρος ρωσικές δυνάμεις.

ΡΩΜΗ.-- Η «Λέγκα του Βορρά» κατέθεσε τροπολογία στη Γερουσία, στην οποία ζητά από τους γιατρούς να καταγγέλλουν στις αστυνομικές αρχές τους μετανάστες που παρουσιάζονται στα δημόσια νοσοκομεία χωρίς άδεια παραμονής, ωστόσο τα μέλη του Συλλόγου Μεταναστευτικής Ιατρικής απάντησαν ότι δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο γιατί «μια τέτοια συμπεριφορά αντιβαίνει στους ηθικούς κανόνες του ιατρικού επαγγέλματος». Παρόμοια στάση κρατά και ο Ιατρικός Σύλλογος της χώρας, καθώς και η Ενωση Ιταλών Πνευμονολόγων.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Η αστυνομία των Κοσσοβάρων Αλβανών συνέλαβε χτες τρεις Γερμανούς ως ύποπτους για την αναίμακτη βομβιστική επίθεση στα γραφεία της ΕΕ στην Πρίστινα την περασμένη βδομάδα. Το ίδιο 24ωρο, εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι πιθανότατα έως την ερχόμενη Τρίτη θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού με θέμα την πρόταση του Μπαν Γκι Μουν για «τροποποίηση» της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο ώστε να αντικατασταθεί σταδιακά απ' εκείνη της ΕΕ (τη γνωστή «EULEX»).

ΧΑΡΑΡΕ.-- Τουλάχιστον εκατό άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από χολέρα στη Ζιμπάμπουε και τρεις σε μία παραμεθόρια πόλη της Νότιας Αφρικής τις τελευταίες βδομάδες ανακοίνωσαν χτες Νοτιοαφρικανοί αξιωματούχοι.

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-- Με διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα της Χιλής και άλλες πόλεις απάντησαν οι απεργοί του δημόσιου τομέα στην πρόταση της κυβέρνησης Μισέλ Μπατσελέτ για αύξηση των αποδοχών τους κατά 9,5% και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, που είναι αυξήσεις 14,5%. 400.000 εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα είναι σε απεργία επ' αόριστο από τη Δευτέρα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο εκλεγμένος Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα φέρεται να έχει επιλέξει για να ηγηθεί του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας την κυβερνήτη της Αριζόνα Τζάνετ Ναπολιτάνο, σύμφωνα με το CNN και η επιχειρηματίας με καταγωγή από το Σικάγο Πένι Πρίτζκερ - η οποία, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, είναι η 135η πλουσιότερη αμερικανίδα - αναμένεται να αναλάβει υπουργός Εμπορίου.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Αστυνομικοί, μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων, καθηγητές και δάσκαλοι περιλαμβάνονται στη λίστα των 13.500 μελών του ακροδεξιού εθνικιστικού κόμματος της Βρετανίας (BNP), λίστα που διέρρευσε στο Διαδίκτυο από πρώην μέλος του κόμματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ