Τρίτη 25 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΙΤΟ.-- Στις 26 Απρίλη θα διεξαχθούν οι εκλογές, προεδρικές, κοινοβουλευτικές, περιφερειακές εκλογές, δηλαδή για όλα τα επίπεδα της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας, βάσει του νέου Συντάγματος που εγκρίθηκε στο πρόσφατο δημοψήφισμα, όπως ανακοίνωσε η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Σε δεκάδες χιλιάδες αστυνομικούς στην Αγγλία και την Ουαλία πρόκειται να επιτραπεί η χρήση όπλων ακινητοποίησης (Taser stun guns). Μέχρι σήμερα, η χρήση τέτοιων όπλων, τα οποία εξουδετερώνουν τον ύποπτο προκαλώντας ηλεκτρική εκκένωση, ήταν περιορισμένη σε μόλις 6.500 αστυνομικούς με ειδική άδεια οπλοφορίας. Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αντιτίθενται στην ευρεία χρήση τους γιατί έχουν συνδεθεί με δεκάδες θανάτους σε ΗΠΑ και Καναδά.

ΠΙΟΝΓΚ-ΓΙΑΝΓΚ.-- Η ΛΔ Κορέας ανακοίνωσε χτες ότι θα σταματήσει τις επισκέψεις τουριστών και τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες στην ιστορική της βιομηχανική πόλη Καεσόνγκ από και προς τη γείτονα Ν. Κορέα κατηγορώντας την τελευταία για «ολομέτωπη εχθρική πολιτική». Ωστόσο γνωστοποιήθηκε ότι θα συμμετάσχει στην επόμενη συνεδρίαση αξιωματούχων απ' τον εξαμερή σύνδεσμο χωρών που διαπραγματεύονται την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, στις 8 Δεκέμβρη στο Πεκίνο.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Απεργία διαρκείας πραγματοποιούν από χτες περίπου 300.000 εκπαιδευτικοί στην ΠΓΔΜ με μισθολογικά και εργασιακά αιτήματα.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Δεκαπέντε ένοπλοι που φέρονται να πρόσκεινται σε ισλαμιστικές ομάδες που έχουν σχέση με την «αλ Κάιντα» σκοτώθηκαν, όπως ανακοίνωσε ο πακιστανικός στρατός, στις συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βορειοδυτική ορεινή περιοχή Σουάτ. Επίσης, βορειοδυτικά, στην Πεσαβάρ, οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν από βομβιστική επίθεση σε τέμενος της σιιτικής μειονότητας.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έφτασε, χτες, στην αφγανική πρωτεύουσα προκειμένου να εξετάσει από κοντά τα επίπεδα «ασφαλείας» που επικρατούν στη χώρα, για να αποφασιστεί, στη συνέχεια, ο τρόπος χορήγησης των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν συγκεντρωθεί από δωρητές. Ωρες νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι σε επιχείρηση των κατοχικών δυνάμεων είχαν σκοτωθεί άλλοι επτά Ταλιμπάν στα κεντρικά της χώρας.

ΒΙΕΝΝΗ.-- Εντονη αντιπαράθεση δημιουργήθηκε μεταξύ του επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας και του εκπροσώπου των ΗΠΑ καθώς ο Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ επέμεινε ότι η ΔΕΑΕ μπορεί να παράσχει βοήθεια στη Συρία, εφόσον αυτή το ζητήσει, προκειμένου να κατασκευάσει πυρηνικό αντιδραστήρα, προκαλώντας την οργή της Ουάσιγκτον που διαφωνεί κάθετα με μια τέτοια προοπτική.

ΜΟΣΧΑ.-- Στη Μόσχα έσπευσαν χτες Ουκρανοί αξιωματούχοι για συνομιλίες για την επίλυση του προβλήματος σχετικά με τη συνέχιση της παράδοσης του φυσικού αερίου από την «Gazprom» στην Ουκρανία, καθώς το Σάββατο, η «Gazprom» απείλησε να σταματήσει τις παραδόσεις στην Ουκρανία από την 1η Γενάρη εάν οι δύο χώρες δεν καταλήξουν σε συμφωνία για ένα νέο συμβόλαιο και αν δεν αποπληρωθεί το χρέος των 2,4 δισ. δολαρίων του Κιέβου προς τη Μόσχα. Από τη μεριά της η Ουκρανία υποστηρίζει ότι το χρέος της φτάνει τα 1,3 δισ.

ΒΙΕΝΝΗ.-- Μία ημέρα μετά τη συμφωνία για μια νέα κυβερνητική συνεργασία, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα - νικητής των πρόωρων εκλογών της 28ης Σεπτεμβρίου - και το Λαϊκό Κόμμα ανακοίνωσαν χτες την πλήρη σύνθεση της νέας κυβέρνησής τους που αναμένεται να ορκιστεί στις αρχές του Δεκέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ