Πέμπτη 27 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΟΥΟΥΚ.-- Με ποσοστό 75,75%, οι πολίτες της Γροιλανδίας τάχθηκαν υπέρ μιας μεγαλύτερης αυτονομίας της περιοχής από τη Δανία, ενώ αρνητικά τοποθετήθηκε μόλις το 23,57% σε δημοψήφισμα που διεξήχθη την Τρίτη. Το ποσοστό συμμετοχής έφθασε το 71,96% στο σύνολο των 39.000 πολιτών του νησιού που είχαν δικαίωμα ψήφου. Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα ανοίγει το δρόμο στη διαδικασία ανεξαρτητοποίησης της Γροιλανδίας, στην πιθανή απόκτηση δικαιωμάτων στους πόρους της Αρκτικής, τον έλεγχο επί του συστήματος δικαιοσύνης και αστυνόμευσης και ως ένα βαθμό και των διεθνών της σχέσεων.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Εάν γίνονταν διεθνώς εξετάσεις για τον ιό HIV και χορηγούνταν άμεσα θεραπευτική αγωγή στους φορείς και στους ασθενείς, τότε ο αριθμός των ανθρώπων που θα πέθαιναν απ' το σύνδρομο AIDS θα μειωνόταν κατά 95%, εκτιμούν συντάκτες της βρετανικής ιατρικής επιθεώρησης «Λάνσετ».

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Πιέσεις για αποστολή του ευρωστρατού στη ΛΔ Κονγκό με άλλοθι την «προστασία των αμάχων» απ' τις συγκρούσεις στρατού και πολέμαρχου Νκούντα άσκησαν χτες αξιωματούχοι του ΟΗΕ, πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι διαφόρων χωρών και κληρικοί, ανάμεσά τους ο πολυεκατομμυριούχος χρηματιστής Τζορτζ Σόρος, ο Νοτιοαφρικανός αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου, ο πρώην πρόεδρος της Τσεχίας Βάκλαβ Χάβελ και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Λουκέτο έβαλαν χτες οι αρχές της Νιγηρίας στα εργοστάσια της ντόπιας φαρμακευτικής εταιρείας «Barewa Pharmaceuticals Ltd» γιατί οδοντιατρικό σκεύασμά της για παιδιά προκάλεσε απ' τις 19 του μήνα το θάνατο 25 νηπίων.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ αναμένεται να γίνει η Αλβανία στην επόμενη Σύνοδο της Συμμαχίας που θα διεξαχθεί στο Στρασβούργο, τον Ιούνιο του 2009, ανακοίνωσε χτες ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, μετά τη συνάντησή του με τον Αλβανό υπουργό Εξωτερικών, Λουζλίμ Μπάσα, στις Βρυξέλλες.

ΒΛΑΔΙΚΑΒΚΑΖ.-- Ο δήμαρχος της πρωτεύουσας της Βόρειας Οσετίας, Βιτάλι Καραγιέφ, δολοφονήθηκε χτες το πρωί από αγνώστους που τον πυροβόλησαν καθώς έμπαινε στο αυτοκίνητό του. Νωρίτερα αυτό το μήνα, 12 άτομα είχαν σκοτωθεί από επίθεση βόμβας στο Βλαδικαβκάζ.

ΤΙΦΛΙΔΑ.-- Την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης της Γεωργίας έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του πρώην Γεωργιανού πρεσβευτή στη Ρωσία, Ερόσι Κιτσμαρισβίλι, ότι η Γεωργία, και όχι η Ρωσία, ξεκίνησε τον πόλεμο στη Νότια Οσετία τον περασμένο Αύγουστο.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Για σήμερα αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για χτες ψηφοφορία στο ιρακινό κοινοβούλιο σχετικά με την έγκριση της «συμφωνίας ασφαλείας» με τις ΗΠΑ. Επίσης ανακοινώθηκε και η διενέργεια δημοψηφίσματος για τη «συμφωνία ασφαλείας» στις 30 Ιουλίου, όπως επίσης είχαν ζητήσει οι σουνίτες βουλευτές.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Η πρώην υπουργός Εργασίας, δήμαρχος της Λιλ και κόρη του Ζακ Ντελόρ, Μαρτίν Ομπρί, είναι και επισήμως η γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Μία μέρα μετά την επικύρωση της νίκης της από το Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος, που εξέτασε τις ενστάσεις και, κατά την ανακαταμέτρηση, τοποθέτησε τη διαφορά από την Σεγκολέν Ρουαγιάλ στις 102 ψήφους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ