Πέμπτη 15 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΓΚΥΡΑ.-- Αίτημα με θέμα τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής στην τουρκική εθνοσυνέλευση για τις παρακρατικές - «παράνομες» οργανώσεις, ζήτησε χτες το Κόμμα Δημοκρατικής Τουρκίας, που χαρακτηρίζεται ως φιλοκουρδικό, υπογραμμίζοντας ότι οι παράνομοι σχηματισμοί, είχαν εμφανιστεί για πρώτη φορά το 1955, με τα επεισόδια εναντίον των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με τους εισηγητές της έρευνας, το παρακράτος λειτούργησε αυτά τα χρόνια με διάφορες επωνυμίες και δομές οργάνωσης, για να εξελιχθεί σε οργανώσεις τύπου «Εργκένεγκον», που θεωρητικά σήμερα βρίσκονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου στην Τουρκία...

ΠΕΚΙΝΟ.-- Συμμορία εμπορίας παιδιών, που τα πουλούσε ως σκλάβους στις επαρχίες της χώρας, αναφέρει ότι εξάρθρωσε η κινεζική αστυνομία. Η πλειοψηφία των παιδιών ήταν μεταξύ δύο και τριών ετών με την τιμή τους να κυμαίνεται από 125 έως και 3.800 δολάρια.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Επιπλέον επτά κρούσματα του αιμορραγικού ιού Εμπολα αναφέρθηκαν χτες στη ΛΔ Κονγκό ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε 46, εκ των οποίων τα 17 απέβησαν θανατηφόρα.

ΜΑΠΟΥΤΟ.-- Επείγουσα έκκληση για τη συγκέντρωση των απαιτούμενων χρημάτων ώστε να σταλούν άμεσα τρόφιμα σε 350.000 Μοζαμβικανούς αναξιοπαθούντες λόγω δραματικής μείωσης της φετινής γεωργικής παραγωγής στη Μοζαμβίκη απηύθυναν χτες αξιωματούχοι του ΟΗΕ. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων επτά από τις 11 επαρχίες της χώρας αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα σιτοδείας...

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Με «θεαματικές επιθέσεις» προειδοποίησαν το νιγηριανό στρατό ένοπλοι της οργάνωσης ΜΕΝD στο Δέλτα του Νίγηρα μετά την εκτέλεση ηγετικού στελέχους τους ενώ προσπαθούσε να γλιτώσει από τη διαδικασία σύλληψής του. Η εκτέλεση έγινε ένα 24ωρο αφότου ένοπλοι της οργάνωσης MEND σκότωσαν δύο στρατιώτες στην περιοχή.

ΧΑΡΤΟΥΜ - ΚΑΙΡΟ.-- Επειτα από 10 χρόνια διαπραγματεύσεων, Αίγυπτος και Σουδάν κατέληξαν χτες σε ένα πρωτόκολλο για την κοινή διαχείριση των αποθεμάτων νερού του Νείλου.

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.-- Η τσέχικη Προεδρία της ΕΕ πρότεινε χτες να μεσολαβήσει για την επίλυση της συνοριακής διένεξης μεταξύ Σλοβενίας και Κροατίας, που εμποδίζει την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της δεύτερης.

ΚΑΜΠΑΛΑ.-- Εκπρόσωπος του ουγκαντέζικου στρατού ανακοίνωσε χτες ότι από τα μέσα Δεκέμβρη έχουν σκοτωθεί σε κοινές επιχειρήσεις με τους στρατούς ΛΔ Κονγκό και Σουδάν κατά της εγκληματικής ένοπλης οργάνωσης «LRA» πάνω από 40 μέλη της, ενώ δεκάδες άλλα έχουν παραδοθεί ή αιχμαλωτιστεί στα βορειοανατολικά της ΛΔ Κονγκό.

ΣΟΦΙΑ.-- Περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι διαδήλωσαν χτες στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, τη Σόφια ενάντια στη διαφθορά, το οργανωμένο έγκλημα και την οικονομική ένδεια, ζητώντας παράλληλα την παραίτηση της κυβέρνησης. Στη συνέχεια ξέσπασαν συγκρούσεις έξω από το κοινοβούλιο, καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να διαλύσουν τους διαδηλωτές, ενώ η αστυνομία προχώρησε και σε 30 συλλήψεις και υπήρξαν πολλοί τραυματισμοί τόσο μεταξύ των διαδηλωτών όσο και μεταξύ των ανδρών της αστυνομίας.

ΡΙΓΑ.-- Σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε εκατοντάδες διαδηλωτές και δυνάμεις της αστυνομίας σημειώθηκαν χτες τα ξημερώματα στην πρωτεύουσα της Λετονίας, μετά τη μαζική διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης και τη διάλυση του κοινοβουλίου, εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολουθείται. Συνολικά 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε 106 προσαγωγές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ