Τετάρτη 4 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Ελεύθερους άφησε 70 Ιρακινούς κρατουμένους ο αμερικανικός κατοχικός στρατός στο πλαίσιο της εφαρμογής της «συμφωνίας ασφαλείας». Με βάση αυτή, θα πρέπει τις επόμενες βδομάδες να απελευθερωθούν 15.000 Ιρακινοί κρατούμενοι, που είτε θα πάνε σπίτια τους είτε θα μεταφερθούν σε ιρακινές φυλακές.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Περισσότερα από 4.500 σχολεία σε όλη τη χώρα έμειναν κλειστά για δεύτερη μέρα λόγω της χιονόπτωσης ενώ συνεχίζονται και τα προβλήματα με τις συγκοινωνίες στο Λονδίνο αλλά και στη δυτική Αγγλία και στην Ουαλία.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Σε αναζήτηση νέου υπουργού Υγείας ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, καθώς ο μέχρι χτες επιλεγμένος για τη θέση, Τομ Ντασλ, απέσυρε την υποψηφιότητά του μετά την αποκάλυψη ότι δεν είχε πληρώσει φόρους 140.000 δολαρίων.

ΜΙΛΑΝΟ.-- Σε νοσοκομείο του Ούντινε μεταφέρθηκε χτες τα ξημερώματα η γυναίκα που βρίσκεται σε κώμα εδώ και 17 χρόνια ύστερα από αυτοκινητιστικό δυστύχημα προκειμένου να της γίνει ευθανασία. Η υπόθεση της Ελουάνα Ενγκλάρο εξετάστηκε από δικαστήριο του Μιλάνου και στις 21 Γενάρη ακύρωσε τη διοικητική εντολή της επαρχίας της Λομβαρδίας που απαγόρευε σε όλους τους γιατρούς να διακόψουν τη σίτιση της γυναίκας. Για «ειδεχθή δολοφονία» μίλησε ο υπουργός Υγείας του Βατικανού, Χαβιέ Λοτσάνο Μπαραγκάν.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Χτες οι Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας παρέδωσαν έναν ακόμη κρατούμενο, τον αστό πολιτικό, πρώην κυβερνήτη του διαμερίσματος της Μέτα, Αλαν Χάρα, όπως επιβεβαιώνει ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός. Αναμένεται η παράδοση και άλλου ενός πολιτικού. Συνολικά πρόκειται για 4 στρατιωτικούς και 2 πολιτικούς, που περιλαμβάνονται στη μονομερή κίνηση των ανταρτών προκειμένου να προχωρήσει η ανταλλαγή αιχμαλώτων, πράγμα που αρνείται ο αντιδραστικός Πρόεδρος Ουρίμπε.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Ο 48χρονος Αλγερινός Αμπντούλ Νάσερ Μπενμπρίκα καταδικάστηκε χτες σε 12ετή κάθειρξη καθώς κρίθηκε ένοχος για τη «σύσταση τρομοκρατικής οργάνωσης» με σκοπό την εξαπόλυση επίθεσης σε αθλητικό στάδιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παρουσία Αυστραλών στρατιωτών σε Ιράκ και Αφγανιστάν.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Η ινδονησιακή ακτοφυλακή περισυνέλεξε ανοιχτά της βόρειας Σουμάτρας 198 οικονομικούς πρόσφυγες απ' τη Μιανμάρ (πρώην Βιρμανία) που επέβαιναν σε ακυβέρνητο πλοιάριο επί τρεις βδομάδες χωρίς νερό και τρόφιμα. Πέρα απ' τους επιζήσαντες πρόσφυγες, στο σκάφος υπήρχαν και άλλοι 22 που πέθαναν από αφυδάτωση και άλλες κακουχίες.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-- Πάνω από σημερινό 43% προβλέπεται να εκτιναχτεί η ανεργία στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη λόγω της οικονομικής κρίσης και της απορρέουσας έλλειψης ξένων επενδύσεων στη χώρα.

ΣΕΟΥΛ.-- Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι και ΜΜΕ της Σεούλ υποστήριξαν πως οι αρχές της ΛΔ Κορέας βρίσκονται στο τελικό στάδιο για την πραγματοποίηση δοκιμής πυραύλου «Taepodong-2» μεγάλου βεληνεκούς που θα μπορούσε να πλήξει τις δυτικές ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ πάντως προειδοποίησαν τις βορειοκορεατικές αρχές να μην πραγματοποιήσουν τη βαλλιστική δοκιμή γιατί θα τη θεωρούσαν «προκλητική ενέργεια που δε θα βοηθούσε καθόλου»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ