Τρίτη 17 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Δεκάδες χιλιάδες Λιβανέζοι συμμετείχαν στις εκδηλώσεις μνήμης, το Σάββατο, για το δολοφονημένο πρώην πρωθυπουργό Ραφίκ Χαρίρι, στην πλατεία Μαρτύρων της πρωτεύουσας. Η συγκέντρωση έλαβε και προεκλογικό χαρακτήρα ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιούνη, καθώς τόσο ο γιος του Χαρίρι, Ραφίκ, όσο και άλλοι ομιλητές άδραξαν την ευκαιρία για να αρχίσουν την εκστρατεία τους ως φιλο-αμερικανική συμμαχία ενάντια στη συμμαχία που θα συμμετάσχει στις εκλογές υπό τη «Χεζμπολάχ».

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Στους 189 νεκρούς έφθασε ο απολογισμός των πολύνεκρων πυρκαγιών στη νοτιοανατολική Αυστραλία, που κατέστρεψε πάνω από 2.000 κατοικίες και αποτέφρωσε 500.000 εκτάρια γης. Χτες δημοσιοποιήθηκε το όνομα του μοναδικού συλληφθέντα ως ύποπτου για τους εμπρησμούς. Πρόκειται για τον 39χρονο Μπρένταν Σοκάλουκ, πρώην εθελοντή πυροσβέστη.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Δύο πυρηνοκίνητα υποβρύχια, το βρετανικό υποβρύχιο HMS Vanguard και το γαλλικό Triomphant, συγκρούστηκαν στις αρχές Φλεβάρη στον Ατλαντικό Ωκεανό, υπέστησαν ζημιές, αλλά όχι στις πυρηνικές εγκαταστάσεις τους, αποκάλυψαν χθες οι βρετανικές εφημερίδες «Sun», «Times» και «Daily Telegraph». Ηδη, διεξάγονται έρευνες και στη Γαλλία και στη Βρετανία, αν και οι δηλώσεις των αξιωματούχων των δύο χωρών είναι φειδωλές όσον αφορά το ατύχημα.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Δημοσίευμα στα πρακτικά της σινικής Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών υποστηρίζει ότι δίχρονη έρευνα επιβεβαιώνει τις περιπτώσεις 80 ασθενών που θεραπεύτηκαν από λευχαιμία με ένα συνδυασμό αρσενικού και βιταμίνης Α. Οι συντάκτες του άρθρου προτείνουν τη χορήγηση της θεραπείας αυτής σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του αίματος και του μυελού των οστών, ή από οξεία προμυελοκυτταρική λευχαιμία.

ΜΟΣΧΑ.-- Διάταγμα με το οποίο απαλλάσσει από τα καθήκοντά τους τρεις περιφερειακούς κυβερνήτες των περιοχών Οριόλ, Πσκοφ και Νενέτσκι υπέγραψε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

ΜΠΙΛΜΠΑΟ.-- Συγκρούσεις ξέσπασαν το Σάββατο ανάμεσα σε αστυνομικές δυνάμεις και διαδηλωτές στη Χώρα των Βάσκων της Ισπανίας, καθώς διαμαρτύρονταν ενάντια σε απόφαση των ισπανικών αρχών να απαγορεύσουν τη συμμετοχή των κομμάτων του «Askatasuna» και του κινήματος «Τρία Εκατομμύρια για τη Δημοκρατία» (D3M) - στις τοπικές εκλογές της 1ης Μάρτη.

ΑΒΑΝΑ.-- Στην πρωτεύουσα της Κούβας, την Αβάνα, βρίσκεται από χτες ο Πρόεδρος της Γουατεμάλας, Αλβαρο Κόλομ, για επίσημη επίσκεψή του στο Νησί της Επανάστασης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ