Σάββατο 7 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Στην αμερικανική δικαιοσύνη παραπέμφθηκε χαμηλόβαθμος αξιωματικός των αμερικανικών δυνάμεων, ο οποίος, κατά την παραμονή του στο Ιράκ μεταξύ Απρίλη του 2007 μέχρι το Φλεβάρη του 2009, έκλεψε 700.000 δολάρια από τη βοήθεια που προοριζόταν για την ανοικοδόμηση σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Την ίδια στιγμή, στη Σουηδία, τρία διευθυντικά στελέχη του ομίλου «Volvo» παραπέμπονται, επίσης, στη δικαιοσύνη για δωροδοκία όταν χρημάτισαν αξιωματούχους του καθεστώτος Σαντάμ, πριν την εισβολή, στο πλαίσιο του προγράμματος του ΟΗΕ «πετρέλαιο έναντι τροφίμων», προκειμένου να εξασφαλίσουν περισσότερα συμβόλαια. Για το ζήτημα, ήδη, ο όμιλος έχει καταβάλει στον ΟΗΕ 7 εκατομμύρια δολάρια.

ΡΑΜΠΑΤ.-- Διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν, χτες, το Μαρόκο. Αιτία η δήλωση, πριν από μία εβδομάδα, Ιρανού αξιωματούχου που αμφισβήτησε την ανεξαρτησία του Μπαχρέιν, όπου η πλειοψηφία είναι σιιτική, αλλά η βασιλική ηγεσία σουνιτική. Το Ιράν δεν έκρυψε ποτέ ότι προσβλέπει σε προσάρτηση του Μπαχρέιν, αξιοποιώντας την οργή της σιιτικής πλειοψηφίας που κατηγορεί τη βασιλική σουνιτική οικογένεια για καταπίεση και αυταρχισμό.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Σε συμφωνία κατέληξαν η κυβέρνηση της Αργεντινής και οι αγροτικές ενώσεις μετά από 7 μήνες συνομιλιών όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις σχετικά με τη γεωργική παραγωγή και κυρίως το ύψος της φορολογίας των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων. Η συμφωνία προβλέπει ότι τα κυβερνητικά σχέδια θα ισχύσουν, ενώ ως αντάλλαγμα θα υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις σε άλλους τομείς και ενίσχυση σε βασικές κατηγορίες προϊόντων.

ΣΕΟΥΛ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας ζήτησε από τη ΛΔ Κορέας να ανακαλέσει τις «απειλές» της κατά αεροσκαφών της νοτιοκορεατικής πολιτικής αεροπορίας, εξαιτίας των οποίων τα αεροπλάνα της σταμάτησαν να πετούν κοντά στο βορειοκορεατικό εναέριο χώρο.

ΝΟΥΑΞΟΤ.-- Το Ισραήλ έκλεισε χτες την πρεσβεία του στη Μαυριτανία κατόπιν αιτήματος των μαυριτανικών αρχών έπειτα απ' την αναστολή των διμερών διπλωματικών σχέσεων το Γενάρη εξαιτίας της ισραηλινής εισβολής στη Λωρίδα της Γάζας.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Κοινοί ιοί ίσως τελικά πυροδοτούν την ασθένεια του διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά, ανακοίνωσαν χτες Βρετανοί επιστήμονες, που έκαναν έρευνες για τη δημιουργία σχετικού εμβολίου. Βρήκαν ότι το 60% των παιδιών με διαβήτη είχαν σημάδια εντεροϊών στο πάγκρεας, κάτι που δεν εντοπίστηκε σε παιδιά που δεν υπέφεραν απ' τη νόσο...

ΧΑΡΑΡΕ.-- Σκοτώθηκε χτες το απόγευμα σε αυτοκινητικό δυστύχημα η Σούζαν Τσβανγκιράι, σύζυγος του νέου πρωθυπουργού της Ζιμπάμπουε, Μόργκαν Τσβανγκιράι, ενώ και ο ίδιος τραυματίστηκε αρκετά σοβαρά στο ίδιο συμβάν. Το δυστύχημα συνέβη στα νότια της μικρής πόλης Μπεατρίσε (60 χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα Χαράρε) απ' την πλαγιομετωπική σύγκρουση μεγάλου φορτηγού με το πρωθυπουργικό αυτοκίνητο... Οι αρχές ερευνούν ακόμη και την πιθανότητα δολιοφθοράς...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ