Τετάρτη 15 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Ο αμερικανικός στρατός είναι πρόθυμος, αν του ζητηθεί από την ιρακινή ηγεσία, να παρατείνει την παρουσία του εντός των πόλεων του βορείου Ιράκ, όπως η Μοσούλη, και μετά τις 31 Ιουνίου, αν κριθεί απαραίτητο προκειμένου ν' αντιμετωπιστεί η δράση των ισλαμιστών της «αλ Κάιντα», ανακοίνωσε χτες η διοίκηση των κατοχικών δυνάμεων. Την ίδια στιγμή, η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί, σε έκθεσή της, τις κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας στην αυτόνομη κουρδική περιοχή ότι δρουν ανεξέλεγκτα παραβιάζοντας κατάφωρα τ' ανθρώπινα δικαιώματα.

ΒΗΡΥΤΟΣ - ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.-- Εντός των επομένων μηνών, οι ΗΠΑ θα προμηθεύσουν με 12 μη επανδρωμένα αεροσκάφη το λιβανικό στρατό με στόχο, όπως ανακοινώθηκε από το Πεντάγωνο, να «ενισχυθεί η ικανότητά του για έλεγχο του συνόλου του λιβανικού εδάφους».

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Υπεγράφη από τον Πρόεδρο του Πακιστάν η συμφωνία με τους Ταλιμπάν, περί επιβολής του ισλαμικού νόμου της σαρία, στην κοιλάδα Σουάτ, με αντάλλαγμα εκεχειρία, παρά τις αντιδράσεις των ΗΠΑ.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Την έκδοση απ' τις ΗΠΑ του Πέτερ Εγκνερ, που θεωρείται ύποπτος για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου σε βάρος Εβραίων στο Βελιγράδι στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ζήτησε ο ειδικός εισαγγελέας της Σερβίας για τα εγκλήματα πολέμου, Βλάντιμιρ Βούκτσεβιτς. Ο ίδιος ζήτησε απ' την Ιταλία και την έκδοση του δραπέτη καταδικασθέντα (το 2005) νεοναζιστή Γκόραν Νταβίντοβιτς.

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.-- Τον πρώην υπουργό Οικονομίας, Γκόρντον Μπάιναϊ, εξέλεξε χτες το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ως πρωθυπουργό της χώρας με 204 ψήφους υπέρ, μία αποχή, ενώ οι βουλευτές του κυριότερου κόμματος της αντιπολίτευσης «Fidesz» απείχαν. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους σε αντικυβερνητική συγκέντρωση απαιτώντας την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ενα νέο φάρμακο κατά της νόσου του Αλτσχάιμερ, παρασκεύασαν Βρετανοί ερευνητές και δοκιμάστηκε με επιτυχία σε αρκετούς ασθενείς. Συγκεκριμένα, ομάδα επιστημόνων στο University College London διαπίστωσε ότι το μικρό μοριακό φάρμακο εξαφάνισε μία πρωτεΐνη, τη SAP, η οποία φέρεται ότι είναι παρούσα στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ, από τον εγκέφαλο πέντε πασχόντων που το έλαβαν για τρεις μήνες. Τώρα σχεδιάζονται κλινικές μελέτες μεγαλύτερης κλίμακας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ