Σάββατο 2 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-- Να «παγώσουν» άμεσα οι κατεδαφίσεις των παλαιστινιακών σπιτιών στην ανατολική Ιερουσαλήμ ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση η Υπηρεσία Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, που επισημαίνει ότι από το 1967 το Ισραήλ έχει κατασχέσει το 1/3 της εκεί αραβικής γης, έχει κατασκευάσει 195.000 σπίτια για εβραίους εποίκους και απειλεί 60.000 Παλαιστινίους με το να μείνουν άστεγοι.

ΣΑΝΑ'Α.-- Δύο νεκροί (ένας στρατιώτης και ένας διαδηλωτής), 10 τραυματίες και 69 συλληφθέντες είναι ο επίσημος απολογισμός των σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα στο στρατό και σε εξοργισμένους διαδηλωτές που μαίνονται στο νότο της Υεμένης εδώ και πέντε μέρες. Οι συγκρούσεις άρχισαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων μνήμης για τη μάχη που έκρινε οριστικά την ένωση μεταξύ Νότιας και Βόρειας Υεμένης, με τη νίκη των στρατευμάτων της δεύτερης, το 1994. Ο πληθυσμός του νότου κατηγορεί την κυβέρνηση για διακρίσεις, για εκμετάλλευση του πλούτου του νότου και για απομάκρυνση από όλες τις κομβικές θέσεις των εκπροσώπων του. Σε αρκετές διαδηλώσεις κυριάρχησαν τα αποσχιστικά συνθήματα.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Σε ανασχηματισμό προχωρά η τουρκική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την ανανεωμένη λίστα των υπουργών να βρίσκεται στον Πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ προς έγκριση, χωρίς ωστόσο να δίνονται περαιτέρω πληροφορίες.

ΛΑ ΠΑΣ.-- Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ και επικεφαλής του Κέντρου Κάρτερ, Τζίμι Κάρτερ, έφτασε χτες στην πρωτεύουσα της Βολιβίας, Λα Πας, για διήμερη επίσκεψη κατά την οποία θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Εβο Μοράλες και άλλους πολιτικούς φορείς. Παράλληλα, στο Κογκρέσο συνεχίζονται οι ακροάσεις και η έρευνα αναφορικά με το τρομοκρατικό δίκτυο που αποκαλύφθηκε μετά την επιδρομή των αρχών ασφαλείας σε ξενοδοχείο της Σάντα Κρους, όπου σκοτώθηκαν 3 ξένοι υπήκοοι και συνελήφθησαν άλλοι δύο.

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.-- Υπέκυψε στα τραύματά του ο δράστης της επίθεσης της Πέμπτης ενάντια στη βασιλική οικογένεια της Ολλανδίας, κατά την οποία σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες, ενώ για τον ίδιο τον δράστη πληροφορίες αναφέρουν πως ήταν απελπισμένος επειδή είχε πρόσφατα απολυθεί και του είχε γίνει έξωση από το σπίτι του.

ΜΠΑΚΟΥ.-- Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τόσοι τραυματίστηκαν την Πέμπτη στην Κρατική Ακαδημία Πετρελαίου της πρωτεύουσας του Αζερμπαϊτζάν όταν ένοπλοι επιτέθηκαν κατά φοιτητών. Αρχικά επικράτησε σύγχυση σε ό,τι αφορά στον αριθμό των θυμάτων αλλά και των δραστών. Πάντως, χτες η αστυνομία ανακοίνωσε πως προχώρησε στη σύλληψη ενός ατόμου που συνδέεται με την επίθεση.

ΜΟΣΧΑ.-- Πεντάχρονες συμφωνίες υπέγραψαν την Πέμπτη στη Μόσχα η Ρωσία, η Αμπχαζία και η Νότια Οσετία για την προστασία των συνόρων, παρουσία των Προέδρων Ντμίτρι Μεντβέντεφ, Σεργκέι Μπαγκάπς και Εντουαρντ Κοκόιτι, αντίστοιχα. Σύμφωνα με αυτές τις συμφωνίες, η Ρωσία θα προσφέρει βοήθεια για την εκπαίδευση του προσωπικού και τη δημιουργία υπηρεσιών συνοροφυλακής των δύο Δημοκρατιών, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ιταρ - Τας». Ωστόσο, το ΝΑΤΟ έσπευσε να υποστηρίξει πως η συγκεκριμένη συμφωνία παραβιάζει τις συμφωνίες της 12ης Αυγούστου και της 8ης Σεπτέμβρη και «δεν είναι προς το συμφέρον της μακροπρόθεσμης ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ