Τρίτη 5 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Συνεχίστηκαν και χτες για δέκατη μέρα οι συγκρούσεις Σέρβων κατοίκων της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα και αστυνομικών της ΕΕ έπειτα από τις διαμαρτυρίες των πρώτων για τα σχέδια οικοδόμησης αλβανικών σπιτιών στο σερβικό τομέα της πόλης. Η Ρωσία εξέφρασε την ανησυχία της για την αντιμετώπιση των Σέρβων απ' την αστυνομικο-δικαστική αποστολή της ΕΕ (ΕULEX).

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Δημόσια επέκρινε ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, τον Πρόεδρο Αχμαντινετζάντ για την απομάκρυνση ενός κυβερνητικού αξιωματούχου, σε μια κίνηση που πυροδότησε πλήθος σεναρίων και συζητήσεων, αφού ο Αχμαντινετζάντ, ενόψει της επικείμενης προεδρικής αναμέτρησης, προβάλλει ως ένα από τα βασικά επιχειρήματά του την υποστήριξη της ηγεσίας του θρησκευτικού καθεστώτος στο πρόσωπό του.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Στην πολιτική ηγεσία της «Χαμάς» επανεξελέγη ο Κχάλεντ Μασχάαλ στις καθιερωμένες, ανά τετραετία, εσωτερικές εκλογές της οργάνωσης. Τα περισσότερα ονόματα των υπολοίπων στελεχών που τον πλαισιώνουν στο πολιτικό γραφείο δε δόθηκαν στη δημοσιότητα για λόγους ασφαλείας.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Σε τετραήμερο κλιμακούμενων κινητοποιήσεων εισήλθαν χτες τα συνδικάτα των δεσμοφυλάκων στις φυλακές της Γαλλίας, διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα σωφρονιστικά ιδρύματα καθώς κρατούνται 63.351 και η πρόβλεψη των χώρων είναι για 51.000. Τα προηγούμενα 24ωρα, για τον ίδιο λόγο, επικράτησε ένταση στην πλειοψηφία των σωφρονιστικών ιδρυμάτων της χώρας και από την πλευρά των κρατουμένων.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Οι ΗΠΑ ζήτησαν επισήμως από τη Γερμανία να δεχτεί ορισμένο αριθμό κρατουμένων από τη φυλακή του Γκουαντάναμο, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Ελικόπτερο της πολεμικής αεροπορίας της Βενεζουέλας κατέπεσε και συνετρίβη ενώ πραγματοποιούσε περιπολία κοντά στα σύνορα με την Κολομβία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ένας στρατηγός, 16 στρατιωτικοί διαφόρων βαθμών και ένας πολίτης, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ούγκο Τσάβες. Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα 39 χλμ νοτίως του Καράκας. Δεν αναφέρθηκαν θύματα ή ζημιές.

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑΣ.-- Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε 68 χλμ νότια της πρωτεύουσας. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμούς ή ζημιές.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Βυθίζεται στις δημοσκοπήσεις το Εργατικό Κόμμα και πλέον τα μαχαίρια βγήκαν καθώς μεγάλος αριθμός στελεχών και βουλευτών αμφισβητούν δημόσια τον πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν και θέτουν τις ευρωεκλογές ως ορόσημο για την παραμονή του. Την ίδια στιγμή η πρόεδρος του κόμματος των Φιλελευθέρων Πάντι Ασντάουν δήλωσε ότι δέκα περίπου Εργατικοί βουλευτές, οι οποίοι θεωρούνται μετριοπαθείς και προσκείμενοι στον πρώην πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, βρίσκονται σε συζητήσεις για να προσχωρήσουν στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ