Πέμπτη 14 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Σε φυλακή του Μονάχου οδηγήθηκε μετά την έκδοσή του από τις ΗΠΑ ο Τζον Ντεμιανιούκ, γνωστός και ως «Ιβάν ο Τρομερός», καθώς κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν οι Ναζί κατά τη διάρκεια του Β` Παγκοσμίου Πολέμου.

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Νέοι βομβαρδισμοί φέρονται να έπληξαν χθες για ακόμα μία φορά το μοναδικό νοσοκομείο της εμπόλεμης ζώνης στη Σρι Λάνκα, σκοτώνοντας, σύμφωνα με πληροφορίες που δίνουν οι γιατροί, τουλάχιστον 50 ανθρώπους. Η κυβέρνηση και η αυτονομιστική οργάνωση των Τίγρεων των Ταμίλ εξακολουθούν τις αλληλοκατηγορίες, αρνούμενες οποιαδήποτε ευθύνη...

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Στις δυνάμεις του ΟΗΕ στο νότιο Λίβανο παρέδωσε, χθες, ο ισραηλινός στρατός χάρτες που αποτυπώνουν τους βομβαρδισμούς με βόμβες διασποράς, που πραγματοποίησε, κυρίως, το τελευταίο 72ωρο του 34ήμερου πολέμου του 2006. Από τότε, ο ΟΗΕ ζητά τους ακριβείς χάρτες, προκειμένου να καταστεί εφικτός ο «καθαρισμός» της περιοχής, όπου δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί από τα εναπομείναντα βομβίδια. Την εξαιρετικά καθυστερημένη αντίδραση του Ισραήλ επεσήμανε ο Λιβανέζος πρωθυπουργός, Σινιόρα.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Ενοχη για παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί ανταγωνισμού έκρινε τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ημιαγωγών «Intel», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που αποφάσισε την επιβολή προστίμου ύψους 1,06 δισ. ευρώ στην εταιρεία.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Κατηγορίες απήυθυναν οι δικαστικές αρχές εναντίον του Τζέιμς Φόρντεν, αξιωματούχου του Πενταγώνου, για διαρροή απόρρητων στρατιωτικών πληροφοριών και κατασκοπεία υπέρ της Κίνας.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Συμφωνία Προνομιακού Εμπορίου (Preferential Trade Agreement - PTA) με την Ινδία προωθεί η Αγορά του Νότου - Mercosur και θα είναι η πρώτη του είδους με κάποια χώρα εκτός Λατινικής Αμερικής.

ΠΡΑΓΑ.-- Ξεκίνησε χτες στην Πράγα η 14η Υπουργική Διάσκεψη της ΕΕ και της Ομάδας του Ρίο με ομιλίες που αφορούσαν τη συνεργασία με την Κούβα και το καλωσόρισμά της, καθώς η Κούβα αποτελεί από το Νοέμβρη του 2008 μέλος της «Ομάδας του Ρίο». Ανάμεσα στα θέματα της Διάσκεψης - που θα συνεχιστεί και σήμερα - ξεχωρίζουν ζητήματα, όπως η παγκόσμια οικονομική κρίση, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και η πρόσφατη εμφάνιση της «γρίπης των χοίρων».

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Ο Σουδανός Πρόεδρος Ομάρ Αλ Μπασίρ αρνήθηκε χτες - στη διάρκεια συνέντευξης στο ΒΒC - ότι η κυβέρνησή του και ο στρατός της χώρας ευθύνεται για τις σφαγές χιλιάδων αμάχων στο Νταρφούρ του δυτικού Σουδάν, λέγοντας πως ό,τι συνέβη στην περιοχή ήταν «ανταρσία μερικών ανταρτών, τους οποίους το κράτος έχει υποχρέωση να αναχαιτίσει»...

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-- Ο Μπράνιμιρ Γκλάβας, ο πρώτος Κροάτης πολιτικός, που καταδικάστηκε σε 10ετή κάθειρξη για εγκλήματα πολέμου σε βάρος Σέρβων πολιτών, στη διάρκεια του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, συνελήφθη χτες το πρωί βάσει διεθνούς εντάλματος σύλληψης.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Ολοκληρώθηκαν χθες, μετά από ένα μήνα, οι γενικές εκλογές στην Ινδία με τα πρώτα exit polls να δίνουν ελαφρύ προβάδισμα στο κόμμα του Κογκρέσου, καθώς δείχνει να λαμβάνει σύμφωνα με τις προβλέψεις 191 έδρες, φέρνοντας στη δεύτερη θέση το εθνικιστικό BJP με 180 έδρες. Κανένα από τα δύο κόμματα ωστόσο δε φαίνεται να συγκεντρώνει τις απαιτούμενες 272 έδρες για ασφαλή πλειοψηφία.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Αίσιο τέλος είχε η ομηρία εννιά ανθρώπων, σε τράπεζα της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια ένοπλης ληστείας, καθώς μετά από επιχείρηση της αστυνομίας αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να υπάρξουν τραυματίες και θύματα.

ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ.-- Για πρώτη φορά στην ιστορία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, υπό κράτηση τέθηκε μέλος της βασιλικής οικογένειας, καθώς διενεργείται ανάκριση εις βάρος του για το βασανισμό ενός άνδρα, ο οποίος αποτυπώθηκε σε βίντεο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ