Πέμπτη 21 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ - ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Το θαλάσσιο και εναέριο αποκλεισμό της Σομαλίας και κυρώσεις στην Ερυθραία ζήτησε χτες από τον ΟΗΕ η Διακυβερνητική Αρχή για την Ανάπτυξη (ΙGAD) στην Ανατολική Αφρική, μετά από συνεδρίασή της, στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Τριάντα τέσσερις νεκροί και 79 τραυματίες είναι ο πρώτος απολογισμός επίθεσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο στη σιιτική φτωχοσυνοικία Σούλα, της ιρακινής πρωτεύουσας. Οι ιρακινές αρχές εκτιμούσαν ότι οι απώλειες θα αυξηθούν, καθώς η έκρηξη σημειώθηκε στο κέντρο ανοιχτής αγοράς.

ΛΑ ΠΑΣ.-- Επίσκεψη στη Βολιβία πραγματοποιεί από χθες ο υφυπουργός Εξωτερικών Τόμας Σάνον, αρμόδιος για θέματα δυτικού ημισφαιρίου, με κύριο στόχο την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων που διακόπηκαν μετά την απέλαση του πρώην πρέσβη Φίλιπ Γκόλντεμπεργκ για συνωμοσία εναντίον της κυβέρνησης του Προέδρου Εβο Μοράλες.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Το πράσινο φως έδωσε η Γερουσία της Κολομβίας, για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος που θα επιτρέψει στον Πρόεδρο Αλβαρο Ουρίμπε να θέσει υποψηφιότητα ξανά, για τρίτη φορά.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Στην Τουρκία, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στην Ασία, της οποίας μοναδικό αντικείμενο ήταν η επισύναψη σειράς εμπορικών και οικονομικών συμφωνιών, έφτασε χθες ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα.

ΤΣΙΣΙΝΑΟΥ.-- Απέτυχε χτες το Κοινοβούλιο της Μολδαβίας να εκλέξει νέο Πρόεδρο, καθώς ο υποψήφιος του κυβερνώντος Κόμματος των Κομμουνιστών, Ζινάιντα Γκρετσεάνι, έλαβε 60 ψήφους, ενώ οι βουλευτές της αντιπολίτευσης απείχαν της ψηφοφορίας. Σημειώνεται ότι απαιτούνται 61 ψήφοι για την εκλογή του Προέδρου και σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί τρεις φορές, τότε το Κοινοβούλιο θα πρέπει να διαλυθεί και να προκηρυχθούν νέες εκλογές.

ΡΩΜΗ.-- Δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη δικαστικό έγγραφο σχετικά με την καταδίκη του Βρετανού δικηγόρου Ντέιβιντ Μιλς για χρηματισμό με το ποσό των 600.000 δολαρίων από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι το 1997 - του οποίου ήταν συνήγορος τότε. Ο Ιταλός πρωθυπουργός αρνείται κάθε κατηγορία εις βάρος του, μιλώντας για πολιτικά υποκινούμενη ενέργεια που έχει στόχο να πληγεί το κυβερνών κόμμα ενόψει των ευρωεκλογών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ