Πέμπτη 28 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Τέσσερις πολίτες και ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκαν, χτες, στη δυτική συνοικία Αμπού Γαρίμπ, από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου. Από τις αρχές του μήνα έχουν σκοτωθεί 20 Αμερικανοί στρατιώτες, καθιστώντας το Μάη τον αιματηρότερο μήνα για τους κατοχικούς από τον περασμένο Σεπτέμβρη. Επίσης, η επιτροπή καταπολέμησης της διαφθοράς ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στις συλλήψεις περισσοτέρων των 1.000 αξιωματούχων, ακόμη και υψηλόβαθμων.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Και ένας εν ενεργεία συνταγματάρχης του στρατού συνελήφθη από τις λιβανικές αρχές ως ύποπτος για συμμετοχή στο κύκλωμα κατασκοπείας υπέρ του Ισραήλ που «ξηλώνεται» τις τελευταίες εβδομάδες με τις συλλήψεις περισσοτέρων των 20 ατόμων. Το όνομα του συνταγματάρχη δε δημοσιοποιήθηκε.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Πανικό προκάλεσε χτες στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες η σήμανση του συναγερμού για φωτιά λόγω βλάβης στις σωληνώσεις της θέρμανσης που προκάλεσε διαρροή καυτού νερού και ατμών. Από το ατύχημα τραυματίστηκε ένας υδραυλικός, που φαίνεται να πραγματοποιούσε εργασίες στο σύστημα θέρμανσης, ενώ πανικόβλητοι εγκατέλειψαν το κτίριο ο Πρόεδρος της Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, που έδινε συνέντευξη Τύπου σχετικά με πακέτο προτάσεων για τη βελτίωση της επιτήρησης επί των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών αγορών.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Δέκα δήμαρχοι στο διοικητικό διαμέρισμα Μιτσοακάν του Μεξικού και άλλοι τοπικοί αξιωματούχοι, σύνολο 27, συνελήφθησαν από άνδρες του στρατού και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για σχέσεις με καρτέλ των ναρκωτικών. Επίσης βρέθηκε δολοφονημένος ο δημοσιογράφος Ελισέο Μπαρόν, ο οποίος είχε απαχθεί τη Δευτέρα στο Ντουράνγκο.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Συνεχίζουν τις επιθέσεις τους κατά κυβερνητικών δυνάμεων του Σομαλού προέδρου Σαρίφι Αχμέντ οι ισλαμιστές ένοπλοι, προκαλώντας χτες βροχή πυρών με όλμους στο προεδρικό μέγαρο, με συνέπεια το θάνατο τουλάχιστον επτά αμάχων και τριών αστυνομικών. Παράλληλα, ο επικεφαλής της ένοπλης ισλαμικής οργάνωσης «Χισμπούλ Ισλάμ» παρέδωσε χτες τα ηνία της ηγεσίας στον Χασάν Νταχίρ Αϊερς, του οποίου το όνομα συμπεριλαμβάνεται στην αμερικανική λίστα τρομοκρατών.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Διαστάσεις επιδημίας προσλαμβάνει η ασθένεια του διαβήτη και στην Ασία. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε χτες σε αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση, οι διαβητικοί διεθνώς έφθασαν τα 240.000.000 το 2007 και προβλέπεται να ανέλθουν σε 380.000.000 το 2025, εκ των οποίων το 70% θα κατοικεί στην Ασία.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-- Παραιτήθηκε χτες - εν μέσω καταγγελιών για κατάχραση εξουσίας - ο πρωθυπουργός της κροατο-μουσουλμανικής ομοσπονδίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης Νέτζαντ Μπράνκοβιτς. Ο Μπράνκοβιτς υπέβαλε επιστολή παραίτησης στη βοσνιακή προεδρία, μία ημέρα μετά την επανεκλογή του Σουλεϊμάν Τίχιτς, μέλους της τριμερούς προεδρίας, στην αρχηγία του Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης (SDA).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ