Πέμπτη 11 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- «Πράσινο φως» έδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ για την υποστηριζόμενη από την αμερικανική κυβέρνηση πώληση της αυτοκινητοβιομηχανίας «Chrysler» στον όμιλο της ιταλικής «Fiat», απορρίπτοντας αίτημα πιστωτών, όπως του Συνταξιοδοτικού Ταμείου της Ιντιάνας και άλλων που αντιδρούσαν στην πώληση.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Κατέπεσε χθες στα σύνορα με την Κίνα αεροπλάνο της ινδικής πολεμικής αεροπορίας, με 13 ανθρώπους, εκ των οποίων δεν επέζησε κανείς. Ακόμα τα αίτια της πτώσης δεν έχουν αποσαφηνιστεί, με πιθανότερα αίτια να παρουσιάζονται οι καιρικές συνθήκες ή τεχνική βλάβη.

HNΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Ο 71χρονος Λίβυος υπουργός επί των Αφρικανικών Υποθέσεων, Αλί Τρίκι, εξελέγη χτες πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την 64η Σύνοδο του Οργανισμού που θα ξεκινήσει το Σεπτέμβρη. Θα αντικαταστήσει τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Νικαράγουας, Μιγκέλ ντ' Εσκότο.

ΧΑΓΗ.-- Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία ζήτησε από τους δικαστές να καλέσουν ως μάρτυρα τον Βρετανό πρώην διπλωμάτη Λόρδο Οουεν στη δίκη του πρώην πολιτικού ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάραζιτς που αναμένεται να αρχίσει στα τέλη Αυγούστου.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Η ένοπλη οργάνωση «Κίνημα για τη Χειραφέτηση του Δέλτα του Νίγηρα» (MEND) επιτέθηκε χτες σε σταθμό ελέγχου ροής πετρελαίου στο Δέλτα του Νίγηρα που ανήκει στην εταιρεία «Chevron» των ΗΠΑ. Η οργάνωση έχει κηρύξει από το Μάη «ολοκληρωτικό πόλεμο» στις ξένες πετρελαϊκές εταιρείες που λυμαίνονται τον πλούτο της νότιας Νιγηρίας.

ΝΑΖΡΑΝ.-- Ανώτατη δικαστικός στην Ιγκουσετία δολοφονήθηκε χτες από αγνώστους, οι οποίοι άνοιξαν πυρά στο αυτοκίνητό της. Αλλοι πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένου και ενός παιδιού. Ο θάνατος της Αζα Γκαζγκιρέγιεβα, αναπληρώτριας προέδρου του ανώτατου δικαστηρίου, ήρθε μόλις 18 μήνες μετά τη δολοφονία του προκατόχου της.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας υπέγραψαν Τουρκία - Ιράκ, όπως ανακοίνωσε χθες ο τουρκικός στρατός, στην οποία προβλέπεται ιδιαίτερη συνεργασία στους τομείς της στρατιωτικής εκπαίδευσης και τεχνικών ζητημάτων.

ΡΩΜΗ.-- Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ιταλία πραγματοποιεί από χτες ο Λίβυος ηγέτης Μοαμάρ Καντάφι και ήδη συναντήθηκε με τον Ιταλό Πρόεδρο, Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο, και τον πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ενώ την Πέμπτη αναμένεται να μιλήσει στη Γερουσία. Συνοδεύεται από αντιπροσωπεία Λίβυων επιχειρηματιών που επιδιώκουν να δώσουν ώθηση στις επενδύσεις τους στην ιταλική βιομηχανία. Σημαντικές αντιδράσεις αναμένονται, καθώς προετοιμάζονται διαμαρτυρίες ενάντια στην πολιτική του Μπερλουσκόνι που - με την βοήθεια του Καντάφι - εφαρμόζει καταναγκαστικό επαναπατρισμό των μεταναστών που επιχειρούν να φτάσουν στην Ιταλία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ