Παρασκευή 12 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Χωρίς μετρό η βρετανική πρωτεύουσα και χτες, καθώς συνεχίστηκε η 48ωρη απεργία των εργαζομένων στο μετρό με κύρια αιτήματα την ανάκληση των σχεδίων για 4.000 απολύσεις και απαιτώντας αύξηση στις αποδοχές τους 5%.

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Η Βενεζουέλα εκλέχτηκε αντιπρόεδρος της 64ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την περίοδο Σεπτεμβρίου 2009-2010 ενώ την προεδρία θα έχει η Λιβύη.

ΣΑΝ ΚΡΙΣΤΟΜΠΑΛ.-- Στην πρωτεύουσα του Σεντ Κιτς και Νέβις πραγματοποιείται η 6η σύνοδος των 18 χωρών του Petrocaribe με αντικείμενο την προώθηση της συνεργασίας και την υπογραφή σειράς συμφωνιών όσον αφορά την ενέργεια.

ΡΩΜΗ.-- Ο Λίβυος ηγέτης Μ. Καντάφι κατηγόρησε χτες τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ότι με την επέμβασή τους και την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν παρέδωσαν το Ιράκ στην «Αλ Κάιντα», κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε βοηθητική αίθουσα της Γερουσίας στη Ρώμη όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. Καταδίκασε επίσης την επίθεση των ΗΠΑ κατά της χώρας του το 1986 και αναρωτήθηκε ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε εκείνη την επίθεση «και στις τρομοκρατικές ενέργειες του μπιν Λάντεν», σπεύδοντας ωστόσο να καταδικάσει τη λεγόμενη τρομοκρατία. Πάντως, δεν έλειψαν και οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον του.

ΤΟΚΙΟ.-- Ολοκληρώθηκε χτες με επιτυχία η προσελήνωση του ιαπωνικού ερευνητικού δορυφόρου «Καγκούγια» έπειτα από 19μηνη λεπτομερή χαρτογράφιση της επιφάνειας της Σελήνης. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν απ'την Ιαπωνική Υπηρεσία Διαστημικής Εξερεύνησης (JAXA) θα δημοσιοποιηθούν στο διαδίκτυο τον ερχόμενο Νοέμβρη.

ΛΙΜΠΡΕΒΙΛ.-- Και ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα μεταβεί την Τρίτη στην πρωτεύουσα της Γκαμπόν, Λιμπρεβίλ, για να λάβει μέρος στην επικήδεια τελετή για τον επί 41 χρόνια «πρόεδρο» Ομάρ Μπόνγκο που πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 73 χρόνων σε νοσοκομείο της Βαρκελώνης.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-- Τη νέα (21μελή) κυβέρνηση συνασπισμού του Μαυροβουνίου με πρωθυπουργό το Μίλο Τζουκάνοβιτς εξέλεξε το Κοινοβούλιο της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ