Τρίτη 30 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Εκτακτα μέτρα ασφαλείας έχει λάβει ο ιρακινός στρατός σε όλη τη χώρα (αποκλεισμοί δρόμων, απαγόρευση κυκλοφορίας κοντά σε ανοιχτές αγορές, σημεία ελέγχου), καθώς έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων από το εσωτερικό των πόλεων, που αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο τα ξημερώματα.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Επτά αστυνομικοί και δύο κυβερνητικοί στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων, την Κυριακή, στις Φιλιππίνες με «ισλαμιστές αντάρτες», που φέρονται να «συνδέονται με την αλ Κάιντα».

ΝΤΑΚΑ.-- Την καταβολή των δεδουλευμένων τους διεκδικούν εργάτες σε εργοστάσιο υφασμάτων στο Μπαγκλαντές, οι οποίοι χτες ήταν στο δρόμο για τρίτη συνεχή μέρα. Κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, δύο εργάτες έχασαν τη ζωή τους από αστυνομικά πυρά και ακόμα 30 τραυματίστηκαν.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Τέσσερις λαθρομετανάστες - δύο άνδρες και δύο γυναίκες πιθανά από το Μαρόκο - βρέθηκαν χτες νεκροί σε παραλία της ισπανικής πόλης Κάντιθ και οι αστυνομικές αρχές εικάζουν πως πνίγηκαν όταν η ξύλινη βάρκα που τους μετέφερε βυθίστηκε. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, ένας ακόμα μετανάστης βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση, ενώ πιθανολογείται πως περίπου 30 άνθρωποι ήταν πάνω στη βάρκα επιχειρώντας να φτάσουν την Ισπανία.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Επικριτικά είναι τα συμπεράσματα της βρετανικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που εξέτασε την τακτική της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου κατά τις διαδηλώσεις για τη σύνοδο του G20 στη βρετανική πρωτεύουσα τον Απρίλη που είχε ως αποτέλεσμα και το θάνατο του 41χρονου εφημεριδοπώλη Ιαν Τόμλινσον. Πάντως αν και η επιτροπή έκρινε ότι ορισμένοι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν υπερβολική βία... το έπραξαν λόγω απειρίας και ελλιπούς εκπαίδευσης!

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Σε ανώτατη ποινή φυλάκισης 150 ετών καταδίκασε αμερικανικό δικαστήριο τον πρώην πρόεδρο του Nasdaq Μπέρναρντ Μάντοφ για την οργάνωση μίας πυραμίδας με την οποία εξαπάτησε χιλιάδες ανθρώπους αποσπώντας πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Στη δημιουργία «κυβερνοδιοίκησης» προσανατολίζεται το Πεντάγωνο, με αρμοδιότητα την επίβλεψη των προσπαθειών του αμερικανικού στρατού να προστατεύσει τα δίκτυά του. Το νέο πρόγραμμα πρόκειται να λειτουργήσει στο διαδίκτυο και την εντολή για τη λειτουργία του έχει υπογράψει ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς.

ΟΤΑΒΑ.-- Τρεις ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί, που ανήκουν στη μεγάλη καναδική εταιρεία «CTVglobemedia» και πέντε άλλοι της «E Canwest», βρίσκονται στα πρόθυρα του λουκέτου και ζητούν να επεκταθεί το Ταμείο Ενίσχυσης Τοπικών Προγραμμάτων, ώστε να «κρατηθούν στη ζωή» κάποιοι τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί. Το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο του Καναδά CRTC θα εκδοθεί τον Ιούλιο και θα αποτελεί τη μακροπρόθεσμη στρατηγική του εθνικού φορέα για την τύχη των μικρών και των μεσαίων τηλεοπτικών σταθμών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ