Πέμπτη 30 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Οργή έχει προκαλέσει η πρόθεση του υπουργείου Αμυνας της Βρετανίας να περικόψει τις αποζημιώσεις κάποιων εκ των στρατιωτών που έχουν τραυματιστεί στα πολεμικά μέτωπα, αλλά και στρατιωτών που έχουν τραυματιστεί σε διάρκεια εκπαίδευσης ή ασκήσεων.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η αρμόδια Δικαστική Επιτροπή του Κογκρέσου των ΗΠΑ ενέκρινε την υποψηφιότητα της Σόνια Σοτομαγιόρ, έπειτα από πολυήμερη διαδικασία ακροάσεων ενώπιον δεκαεννέα μελών από τα δύο μεγάλα αμερικανικά κόμματα, στέλνοντας την τελική έγκρισή της στην Ολομέλεια του Κογκρέσου. Αν το Κογκρέσο αποφασίσει υπέρ της, όπως είναι και το πιθανότερο, η Σοτομαγιόρ θα γίνει το πρώτο μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου με ισπανικές ρίζες. Η ψηφοφορία θα γίνει την επόμενη βδομάδα.

ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.-- Ακόμη 78 άνθρωποι αγνοούνται από το ναυάγιο του πλοιαρίου που μετέφερε περίπου 200 Αϊτινούς οικονομικούς πρόσφυγες ανοικτά των νησιών Τερκς και Κάικος. Επίσης ο αριθμός των νεκρών έχει ανέλθει στους 15, ενώ 120 έχουν διασωθεί. Οι έρευνες συνεχίζονται.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Σε δίκη θα παραπεμφθούν την επόμενη βδομάδα περίπου 20 συλληφθέντες των μετεκλογικών διαδηλώσεων στο Ιράν, με την κατηγορία πρόκλησης υλικών ζημιών, βομβιστικών επιθέσεων και της κατοχής και χρήσης όπλων.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Σομαλία, Αχμέντου Ουλντ Αμπντάλαχ, πρότεινε χτες στο Συμβούλιο Ασφαλείας πως «πλησιάζει» η ώρα για την ανάπτυξη δύναμης κυανοκράνων του ΟΗΕ στο Κέρας της Αφρικής και ζήτησε τη δημιουργία μίας «πράσινης ζώνης» αλά Βαγδάτη στο Μογκαντίσου. Πρόσθεσε πως η Σομαλία βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο καμπής, «γι' αυτό και χρειάζεται περισσότερη διεθνή υποστήριξη και δη στρατιωτικό εξοπλισμό»...

ΣΚΟΠΙΑ.-- Μετά βίας ξεπερνά τα 300 ευρώ ο μέσος μηνιαίος καθαρός μισθός στην ΠΓΔΜ, που το μήνα Μάη ανήλθε σε 20.112 δηνάρια (ακριβώς 327 ευρώ), σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας.

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Νέο αρχηγό Αστυνομίας διόρισε χτες ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα. Τα ηνία της αστυνομικής δύναμης στη χώρα πήρε από χτες ο Μπέκι Κέλε, με την ελπίδα πως θα μπορέσει πιο αποτελεσματικά από τους προκατόχους του να μειώσει τα υψηλά επίπεδα εγκληματικότητας στη χώρα...

ΜΠΙΣΑΟΥ.-- Ο Μάλαμ Μπακάι Σάνχα είναι από χτες ο νέος Πρόεδρος της δυτικοαφρικανικής Γουϊνέας - Μπισάου, καθώς εξελέγη με 63,39% έναντι του αντιπάλου του Κούμπα Γιάλα που πήρε 36,69% στις επαναληπτικές προεδρικές εκλογές της περασμένης Κυριακής.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-- Η Βουλή του Μαυροβουνίου ενέκρινε την (από τις αρχές του 2010) αποστολή στρατιωτών σε ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, στη Λιβερία και στη Σομαλία, έπειτα από εισήγηση του Συμβουλίου Αμυνας και Ασφάλειας, επικεφαλής του οποίου είναι ο Πρόεδρος της χώρας, Φίλιπ Βουγιάνοβιτς.

HNΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν δήλωσε χτες πως υποστηρίζει την πρόθεση της ΛΔ Κορέας να εμπλακεί σε άμεσες διμερείς συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την επίλυση των προβλημάτων σχετικά με τον τερματισμό του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος. Ωστόσο, ο ίδιος δεν απέρριψε και τη μετέπειτα επανέναρξη των εξαμερών συνομιλιών του Πεκίνου για το ίδιο ζήτημα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ