Σάββατο 8 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Εννέα ηλικιωμένοι - επτά γυναίκες και δύο άνδρες - βρήκαν τραγικό θάνατο την Πέμπτη το βράδυ όταν ξέσπασε φωτιά σε γηροκομείο - που φιλοξενεί συνολικά 92 ανθρώπους - στο οποίο διέμεναν στην πόλη Μελ του Βελγίου. Τρεις ακόμα ηλικιωμένοι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ τέσσερα άτομα των σωστικών ομάδων μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε η εφημερίδα «De Standaard», η φωτιά προκλήθηκε από υπερθέρμανση ανεμιστήρα.

ΟΤΑΒΑ.-- Περίπου 45.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν στον Καναδά τον Ιούλη, αριθμός υπερδιπλάσιος σχεδόν από τον προβλεπόμενο, αλλά το ποσοστό των ανέργων παρέμεινε στο 8,6% για δεύτερο συνεχή μήνα, ανακοινώθηκε από τη Στατιστική Υπηρεσία στην Οτάβα.

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-- Δύο συριακής καταγωγής κρατούμενους του Γκουαντάναμο θα δεχθεί στο έδαφός της η Πορτογαλία, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας θετικά στο αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης, ώστε να «μπορέσει να προχωρήσει στο κλείσιμο» του διαβόητου κολαστήριου.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Τουλάχιστον εννέα ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους και πέντε τραυματίστηκαν μετά από έκρηξη που σημειώθηκε σε υπόγεια στοά σε ανθρακωρυχείο στην Αμάγκα, στην επαρχία Αντιόκια της βόρειας Κολομβίας. Μέχρι τώρα δεν έχει διευκρινιστεί συνολικά πόσοι παγιδεύτηκαν κατά τη διάρκεια της έκρηξης και εάν υπάρχουν αγνοούμενοι.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- H ασφάλεια των συνόρων, ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών και το λαθρεμπόριο όπλων, το εμπόριο και η «ύφεση», αλλά και η γρίπη και η ανατροπή του Προέδρου της Ονδούρας, Μανουέλ Σελάγια, θα είναι από τα ζητήματα που θα βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής των χωρών της Βόρειας Αμερικής (NAFTA), που θα γίνει στην Γκουανταλαχάρα του Μεξικού στις 9 και 10 του Αυγούστου, με τη συμμετοχή του ιδίου, του οικοδεσπότη Προέδρου του Μεξικού, Φελίπε Καλδερόν, του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και του Καναδού πρωθυπουργού, Στίβεν Χάρπερ.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Αξιωματούχοι του ΟΗΕ ανακοίνωσαν ότι ούτε μία απ' τις 192 χώρες του Οργανισμού δεν έχει ανταποκριθεί στο - απ' το 2007! - αίτημα της «ειρηνευτικής» δύναμης των Ηνωμένων Εθνών και της Αφρικανικής Ενωσης στο Νταρφούρ του Σουδάν για την αποστολή 18 μεταγωγικών ελικοπτέρων στην περιοχή...

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Κοσσοβάροι Αλβανοί αστυνομικοί συνέλαβαν χτες δύο ύποπτους για την κλοπή επτά φορητών υπολογιστών από (υπό γαλλική διοίκηση) ΝΑΤΟική στρατιωτική βάση στη Μιτρόβιτσα του βόρειου Κοσσυφοπεδίου.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Ο Ελβετός γερουσιαστής, απεσταλμένος του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτι, μετά το Βελιγράδι επισκέφθηκε τα Τίρανα, στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγει για τις κατηγορίες ότι στη διάρκεια του πολέμου του Κοσσόβου, άνδρες του UCK αφαιρούσαν από Σέρβους πολίτες όργανα για μεταμόσχευση και μετά τους δολοφονούσαν. Συναντήθηκε με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Ενκελέιντ Αλιμπέαϊ, που ...διέψευσε τις πληροφορίες περί εμπορίας οργάνων, με τον υπουργό Εσωτερικών, Μπουγιάρ Νισάνι, και τη γενική εισαγγελέα, Ινα Ράμα.

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Αποφασιστικό χτύπημα στις προσπάθειες των ανταρτών των Ταμίλ στη Σρι Λάνκα, να ανασυγκροτήσουν τις δυνάμεις τους φαίνεται ότι ήταν η σύλληψη του νέου αρχηγού τους, Σελβαράσα Πατχμανάθαν, όπως ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ