Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.-- Το ζήτημα της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες στην Ιρλανδία ενδεχομένως μέχρι το Φλεβάρη λόγω των προβλημάτων εξαιτίας της κρίσης επαναφέρει η ηγεσία του Κόμματος των Πρασίνων, κόμματος που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Την κατάρτιση νομοσχεδίου μέσα στο 2010, το οποίο θα προωθεί τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκοτίας, ανακοίνωσε χτες ο ηγέτης της τοπικής κυβέρνησης και αρχηγός του Εθνικού Κόμματος Σκοτίας, Αλεξ Σάλμοντ.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Παραιτήθηκε ο Ντίτερ Αλτχάους από τη θέση του ως κυβερνήτης της Θουριγγίας και επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στο κρατίδιο, εξαιτίας των άσχημων εκλογικών αποτελεσμάτων στις τοπικές εκλογές της Κυριακής που σημαίνει και την απώλεια της τοπικής κυβέρνησης.

ΛΙΜΑ.-- Δυο στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν την Τετάρτη όταν αντάρτες που οι αρχές θεωρούν πως ανήκουν - ή εμπνέονται απ' αυτήν - στην οργάνωση Φωτεινό Μονοπάτι κατέρριψαν ελικόπτερο στην περιοχή των κοιλάδων των ποταμών Απουρίμακ και Ενε, στη ζούγκλα των Ανδεων.

ΣΑΝ ΣΑΛΒΑΔΟΡ.-- Ο Γάλλος σκηνοθέτης, Κριστιάν Ποβέντα, ο οποίος είχε γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ για τη δράση της συμμορίας «Mara 18» βρέθηκε δολοφονημένος χτες βόρεια της πρωτεύουσας Σαν Σαλβαδόρ.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Εκατοντάδες χιλιάδες Σομαλοί πρόσφυγες συνωστίζονται σε ακατάλληλους καταυλισμούς δίχως πρόσβαση σε καθαρό νερό, φάρμακα και υπηρεσίες υγιεινής, κατήγγειλε χτες η βρετανική Μη Κυβερνητική Οργάνωση ΟΞΦΑΜ αναφερόμενη σε «στρατόπεδα» ανέστιων Σομαλών που έχουν στηθεί στην ίδια τους τη χώρα, την Κένυα, και την Αιθιοπία.

ΟΥΑΓΚΑΝΤΟΥΓΚΟΥ.-- Δεκάδες άτομα πνίγηκαν και δεκάδες χιλιάδες έχουν μείνει άστεγοι σε χώρες της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής, όπως ο Νίγηρας, η Μπουρκίνα Φάσο, το Καμερούν και η Σενεγάλη, λόγω ισχυρότατων βροχοπτώσεων που έχουν αρχίσει απ' την περασμένη βδομάδα.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ.-- Ο πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ, απέρριψε χτες κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ουσιωδών αλλαγών στο ισχύον Σύνταγμα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, εξηγώντας ότι οι Σέρβοι της Βοσνίας μπορούν να αποδεχθούν μόνο μικρές αλλαγές στο εκλογικό σύστημα και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, σε επίπεδο (συλλογικής) προεδρίας.

ΜΟΣΧΑ.-- Οι Πρόεδροι της Ρωσίας και της Ινδίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ και Πρατίμπα Πατίλ αντίστοιχα, είχαν συνάντηση χτες στο Κρεμλίνο και εκτίμησαν την ανάγκη ενίσχυσης του επιπέδου εμπορίου ανάμεσα στις δύο χώρες με απώτερο σκοπό να φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στο 2010. Το εμπόριο ανάμεσα στις δύο χώρες έφτασε το 2008 τα 7 δισεκατομμύρια και οι βασικές εξαγωγές της Ρωσίας είναι ο χάλυβας, ο σίδηρος, ο άνθρακας, το στρατιωτικό υλικό, ενώ της Ινδίας προς τη Ρωσία είναι τα τρόφιμα, η ένδυση και τα φαρμακευτικά είδη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ