Πέμπτη 22 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΓΕΝΕΥΗ.-- Πάνω από 106.000.000 παιδιά εμβολιάστηκαν πέρσι κατά σοβαρών ασθενειών αλλά περίπου 24.000.000 παιδιά στις φτωχές χώρες Ασίας και Αφρικής εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε εμβόλια και κινδυνεύουν να πεθάνουν πριν γιορτάσουν τα πέμπτα τους γενέθλια.

ΑΛΓΕΡΙ.-- Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, οι κάτοικοι της παραγκούπολης Ντιάρ Εσάμς, στα όρια της αλγερινής πρωτεύουσας, που διαμαρτύρονταν για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης συγκρούονταν με δυνάμεις καταστολής.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Με προορισμό την Καμπούλ απελάθηκαν αεροπορικώς από τη Γαλλία τρεις Αφγανοί μετανάστες και όπως είπε ο υπουργός Μετανάστευσης, Ερίκ Μπεσόν, «αναμένονται και άλλες πτήσεις». Ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για μετανάστες χωρίς χαρτιά, που δε δέχτηκαν ή δεν πληρούσαν τα κριτήρια για υποβολή αίτησης χορήγησης πολιτικού ασύλου. Αντίθετα, οι μεταναστευτικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι πρόκειται για «κτηνώδη επιχείριση σκούπα».

ΙΝΣΑΣΑ - ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Η κυβέρνηση της ΛΔ Κονγκό υπέγραψε χτες συμφωνία με εκπροσώπους λευκών Νοτιοαφρικανών μεγαλοαγροτών για τη μίσθωση καλλιεργήσιμης γης 200.000 εκταρίων με τη μέθοδο λίζινγκ. Οι τελευταίοι διατείνονται ότι η πολιτική της νοτιοαφρικάνικης κυβέρνησης τους «αναγκάζει» να αναζητήσουν γη στο εξωτερικό.

ΜΠΙΣΚΕΚ.-- Νέος πρωθυπουργός του Κιργιστάν διορίστηκε χτες ο πρώην δήμαρχος της πρωτεύουσας Ντανιάρ Ουσένοφ, που είναι και στενός συνεργάτης του Προέδρου Κουρμανμπέκ Μπακίεγεφ. Ο 49χρονος Ουσένοφ - που θεωρείται ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της χώρας - διορίστηκε στην πρωθυπουργία μετά την προχτεσινή ανακοίνωση του Προέδρου για ευρεία αναδόμηση της κυβέρνησης, ενέργεια που οδήγησε στην αναγκαστική παραίτηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ιγκόρ Κουνίντοφ.

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-- Eνας διαδηλωτής, μέλος φυλής των ιθαγενών, Μαπούτσε σκοτώθηκε χτες σε συγκρούσεις με την αστυνομία στη νότια Χιλή κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων με αίτημα την επιστροφή των πατρογονικών τους εδαφών και ενάντια στις εταιρίες υλοτομίας που αποψιλώνουν τα δάση. Τον Αύγουστο, άλλος ένας ιθαγενής Μαπούτσε είχε πέσει νεκρός από πυρά αστυνομικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ