Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Σφοδρές συγκρούσεις ισλαμιστών και κυβερνητικών δυνάμεων ξέσπασαν και χτες στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 24 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων (πάνω από 60) άλλων. Σε θέατρα μαχών μετατράπηκαν πάλι κατοικημένες περιοχές και το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας όπου οι ισλαμιστές έκαναν επίθεση με όλμους κοντά στο προεδρικό αεροσκάφος, την ώρα που επιβιβαζόταν σ' αυτό ο Πρόεδρος σείχης Σαΐρφ Αχμέντ. Ο Πρόεδρος τελικά δεν τραυματίστηκε, καθώς στρατιώτες της αποστολής της Αφρικανικής Ενωσης έσπευσαν να ανταποδώσουν τα πυρά. Νωρίτερα, ανακοινώθηκε πως το φορτηγό πλοίο «MV AL Khaliq» με σημαία Παναμά, κατελήφθη χτες το πρωί από πειρατές στον Ινδικό Ωκεανό, στα ανοιχτά των ακτών της Σομαλίας

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Περίπου 100 - 150 αξιωματικοί του βρετανικού ναυτικού θα επιστρέψουν στο Ιράκ, μετά από αίτημα της ιρακινής κυβέρνησης, προκειμένου να εκπαιδεύσουν το ιρακινό ναυτικό και να οργανώσουν τα μέτρα ασφαλείας στα νότια θαλάσσια σύνορα της χώρας.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Λίγες μέρες παράταση για να εξετάσει «σε βάθος τους όρους της συμφωνίας περαιτέρω συνεργασίας με την ΕΕ» φέρεται να ζήτησε από τις Βρυξέλλες ο Σύρος Πρόεδρος Ασαντ. Η συμφωνία, που καταλήχθηκε μετά από μήνες διαβουλεύσεων, έχει προγραμματιστεί να υπογραφτεί στις 26 Οκτωβρίου.

ΠΡΑΓΑ.-- Νοσοκομείο του Κάρλοβι Βάρι στη δυτική Τσεχία κατέγραψε χτες το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα της νέας γρίπης Η1Ν στην Τσεχία με θύμα μία καρδιοπαθή.

ΝΑΖΡΑΝ - ΓΚΡΟΖΝΙ.-- Τέσσερις ένοπλοι σκοτώθηκαν χτες σε ειδική έφοδο της αστυνομίας στο Γκρόζνι, ενώ ένας αστυνομικός τραυματίστηκε, αναφέρθηκε από πηγή του υπουργείου Εσωτερικών της Τσετσενίας. Παράλληλα, εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη στο αυτοκίνητο του διευθυντή του Εγκληματολογικού Τμήματος της Ινγκουσετίας με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο ίδιος και η σύζυγός του.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Διάταγμα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 22 Νοεμβρίου ώστε να αλλάξει το Κοινοβούλιο σε ένα νομοθετικό σώμα από δύο που είναι σήμερα και να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών στους 300 υπέγραψε χτες ο Πρόεδρος της Ρουμανίας, Τράιαν Μπασέσκου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ