Τετάρτη 4 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.-- Ξεκίνησε χτες η συνεδρίαση του Κογκρέσου της Ονδούρας με αντικείμενο την έγκριση ή όχι της συμφωνίας Σαν Χοσέ/Τεγκουσιγκάλπα, που προβλέπει μεταξύ άλλων και την αποκατάσταση του Μανουέλ Σελάγια στην Προεδρία.

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-- Μετά τις απεργιακές κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα συνέχισαν χτες με διαδηλώσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν και σήμερα, απορρίπτοντας την προσφορά της κυβέρνησης για αύξηση της τάξης του 2,5% και απαιτώντας αυξήσεις 8% και 10% για τους χαμηλότερα αμειβόμενους.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσει για άλλη μία φορά ο τελευταίος δικτάτορας της Αργεντινής, ο Ρεϊνάλντο Μπιγκνόνε (1982-1983), αντιμέτωπος με 56 κατηγορίες για βασανιστήρια, δολοφονίες και «εξαφανίσεις» αγωνιστών.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει καθόλου, υποστήριξε ο Τούρκος πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετικές παρατηρήσεις για στενότερες σχέσεις με το Ιράν και «σύννεφα» στη συμμαχία με το Ισραήλ. Ο Ερντογάν τόνισε ότι «είναι πάγια θέση της Τουρκίας να συσφίγγει τις σχέσεις της με τους γείτονες και να κατακρίνει όποια πράξη, όπως η δολοφονία αμάχων στη Γάζα, δε θεωρεί σωστή».

ΠΑΡΙΣΙ.-- Πέθανε, χτες, σε ηλικία 100 ετών, ο Κλοντ Λεβί-Στρος, που χαρακτηρίστηκε πολλάκις «πατέρας της σύγχρονης ανθρωπολογίας και πρωτεργάτης του στρουκτουραλισμού στην επιστημονική ερευνητική μεθοδολογία». Ο Λεβί-Στρος, που αρχικώς σπούδασε φιλοσοφία και το έργο του θεωρείται θεμέλιο οποιασδήποτε ανθρωπολογικής μελέτης, δίδαξε στο φημισμένο «Κολέγιο της Γαλλίας» μεταξύ 1959 - 1982 και ήταν ισόβιο μέλος της γαλλικής Ακαδημίας από το 1973.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Το κροατικό Κοινοβούλιο ενέκρινε χτες κατά πλειοψηφία (80 ψήφοι υπέρ, 45 αποχές, και εννιά κατά) με ονομαστική ψηφοφορία, τη συμφωνία διαιτησίας μεταξύ Κροατίας και Σλοβενίας για την επίλυση των συνοριακών διαφορών.

ΜΑΛΑΜΠΟ.-- Ο Πρόεδρος της Γουινέας του Ισημερινού, Τεόντορο Ομπιάνγκ Νγκουέμα Μπασόνγκο, απένειμε χάρη στους μισθοφόρους Βρετανό Σάιμον Μαν και Νοτιοαφρικανό Νικ Ντι Τουά, που είχαν καταδικαστεί πέρυσι σε κάθειρξη 34 ετών για το ρόλο τους σε συνωμοτικό σχέδιο, το 2004, για την ανατροπή της κυβέρνησης στη συγκεκριμένη δυτικοαφρικανική χώρα.

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ.-- Αξιωματούχοι από 50 χώρες της Αφρικής μποϊκοτάρισαν χτες τις συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα που πραγματοποιούνται από προχτές στη Βαρκελώνη της Ισπανίας απαιτώντας απ' τις πλούσιες χώρες την πλήρη υποστήριξή τους σε συγκεκριμένα μέτρα για μείωση των εκπομπών που εντείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

ΑΝΟΪ.-- Τουλάχιστον 23 άνθρωποι - άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για 40 - έχασαν τη ζωή τους λόγω των τροπικών καταιγίδων στο Βιετνάμ. Οι βροχές προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές και πλημμύρες, αναγκάζοντας 80.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ