Σάββατο 21 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΑΜΑΛΑ.-- Την αναβολή διεξαγωγής των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών επιβεβαίωσε χτες ο Μαχμούντ Αμπάς, από τη Βραζιλία όπου βρίσκεται, μη ανακοινώνοντας νέα ημερομηνία, κάτι που σημαίνει ότι ως «απερχόμενος» θα παραμείνει στον προεδρικό θώκο της Π. Αρχής μέχρι νεοτέρας.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Για έκτη φορά επανεξελέγη από το συνέδριο της σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ» στην ηγεσία της, ο 49χρονος σεϊκ Χασάν Νασράλαχ. Το συνέδριο υιοθέτησε και ένα νέο μανιφέστο της οργάνωσης, που όταν πρωτοεμφανίστηκε έθετε ως κεντρικό της στόχο την εγκαθίδρυση ισλαμικού νόμου στη χώρα. Με την πάροδο των χρόνων, οι τόνοι, ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα, κατέβηκαν. Το νέο μανιφέστο δεν έχει ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα, διαρρεόταν, όμως, ότι «εμπεριέχει στοιχεία που αντανακλούν τις αλλαγές που έχουν συμβεί στη λιβανική κοινωνία».

ΝΕΑ ΟΡΛΕΑΝΗ.-- Ευθύνες σε μηχανικούς του στρατού, καθώς ο αμερικανικός στρατός έχει την ευθύνη για τη συντήρηση συστήματος καναλιών και επίγειων έργων που προστατεύουν τη Νέα Ορλεάνη από τις καταιγίδες, αποδίδει απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου αναφορικά με τις καταστροφικές πλημμύρες το 2005, μετά τον τυφώνα «Κατρίνα».

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Με την υπογραφή σειράς διμερών συμφωνιών συνεργασίας, ειδικά όσον αφορά τον τομέα της τεχνολογίας, ολοκληρώθηκε χτες η ένατη συνάντηση της ομάδας συνεργασίας Βραζιλίας και Κούβας, ομάδα που ξεκίνησε το 1997 με κύριο αντικείμενο την προώθηση της συνεργασίας των δύο χωρών σε πολλούς τομείς της οικονομίας, του εμπορίου αλλά και της ενέργειας.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν χτες στην ανατολική Ινδία, στην περιοχή Τζακχάρντ, όταν «μαοϊκοί αντάρτες» επιτέθηκαν σε αμαξοστοιχία, η οποία και εκτροχιάστηκε. Οι αρχές ανακοίνωσαν ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στους σιδηροδρομικούς σταθμούς.

ΜΟΣΧΑ.-- Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει παραδώσει το 2008 στη Γεωργία οπλισμό αξίας 78,7 εκατομμυρίων δολαρίων και σχεδιάζει να την προμηθεύσει με άλλα 14 εκατομμύρια, σύμφωνα με τη «Φωνή της Ρωσίας», πληροφορία που αναμένεται να ενισχύσει τις διαταραγμένες σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τη Γεωργία.

ΕΛΣΙΝΚΙ.-- Η φινλανδική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας «Nokia» ανακοίνωσε χτες πως πρόκειται να απολύσει 330 εργαζόμενους από τους τομείς της έρευνας και της ανάπτυξης στη Φινλανδία και στη Δανία.

XAΓΗ.-- Ο Βρετανός δικηγόρος Ρίτσαρντ Χάρβεϊ διορίστηκε χτες από τους δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία που έχουν αναλάβει τη «δίκη» του πρώην ηγέτη των Σερβοβόσνιων, Ράντοβαν Κάρατζιτς. Ο Χάρβεί διορίστηκε ως εκπρόσωπος του κατηγορουμένου, επειδή ο Κάρατζιτς μποϊκοτάρει την ακροαματική διαδικασία.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Επίθεση άγνωστων ενόπλων σε δύο χωριά του νότιου τμήματος του Νταρφούρ στο δυτικό Σουδάν είχε χτες ως αποτέλεσμα το θάνατο 11 ατόμων.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Τις τελευταίες διαπραγματεύσεις με στόχο τη δημιουργία ως τον Ιούλη του 2010 κοινής αγοράς Ανατολικής Αφρικής, με στόχο την ελεύθερη διακίνηση προϊόντων και ανθρώπων, πραγματοποίησαν χτες στο Ναϊρόμπι οι πρόεδροι των Κένυας, Τανζανίας, Ρουάντας, Ουγκάντας και Μπουρούντι.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Πέντε άτομα σκοτώθηκαν και άλλα οκτώ τραυματίστηκαν από τα πυρά αγνώστου που άρχισε να πυροβολεί σε πλήθος Νοτιοκορεατών τουριστών στο Σαϊπάν της Κοινοπολιτείας των Βόρειων Νήσων Μαριάνα, που ανήκουν διοικητικά στις ΗΠΑ.Τα κίνητρα του δράστη παρέμεναν άγνωστα.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Πάνω από 100 εστίες φωτιάς καίουν τις τελευταίες μέρες στη Νέα Νότια Ουαλία της νότιας Αυστραλίας, που σημειώνονται έπειτα από μεγάλο κύμα καύσωνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ