Σάββατο 28 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΙΤΟ.-- Ξεκίνησε χτες η Σύνοδος υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας των δώδεκα χωρών - μελών της Ενωσης της Νοτίου Αμερικής-UNASUR με κύριο θέμα στην ατζέντα τη στρατιωτική συμφωνία των ΗΠΑ και της Κολομβίας που προβλέπει την εγκατάσταση Αμερικανών σε επτά βάσεις της χώρας.

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.-- Λιγότερο από 3 ημέρες πριν τις εκλογές - παρωδία το Ανώτατο Δικαστήριο της Ονδούρας έκρινε τον Μανουέλ Σελάγια ένοχο για έξι κατηγορίες, όπως εσχάτη προδοσία, ανυπακοή στη Δικαιοσύνη και κατάχρηση εξουσίας όπως αναφέρεται σε έκθεση που κατατέθηκε στο Κογκρέσο της χώρας, το οποίο θα πρέπει στις 2 Δεκέμβρη να αποφασίσει για την επιστροφή ή όχι του ανατραπέντα προέδρου στην εξουσία.

ΒΕΛΙΚΙ ΝΟΒΓΚΟΡΟΝΤ.- Σιδηροδρομικό δυστύχημα σημειώθηκε χθες βράδυ στην διαδρομή Μόσχας - Λένινγκραντ (σημερινή Πετρούπολη) όταν τα τέσσερα βαγόνια αμαξοστοιχίας εκτροχιάστηκαν προκαλώντας το θάνατο αρκετών επιβατών (ο αριθμός δεν είχε ακόμα διευκρινιστεί). Οι πρώτες ενδείξεις ανέφεραν πρόβλημα στο ηλεκτρικό σύστημα κατά την διάρκεια φρεναρίσματος.

ΝΑΜΙΜΠΙΑ.- Απο χτες ξεκίνησαν στην χώρα και θα ολοκληρωθούν σήμερα οι προεδρικές εκλογές που αναμένεται σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις να αναδείξουν και πάλι νικητή, για μια νέα πενταετή θητεία, τον σημερινό πρόεδρο Χιφικεπουνίε Ροχάμπα, με την πρώην αντάρτικη «Δυτικοαφρικανική Οργάνωση του λαού».

ΓΕΝΕΥΗ.-- Η κατάσταση στη Σομαλία είναι «η χειρότερη εδώ και 18 χρόνια κρίσης» δήλωσε χτες από τη Γενεύη ο υπεύθυνος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τις ανθρωπιστικές κρίσεις Ερίκ Λαρός, επειδή ο μισός πληθυσμός (περίπου 3.600.000 άτομα) βασίζει τη διατροφή του στην ξένη ανθρωπιστική βοήθεια.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Μπλόκα σε κεντρικές αρτηρίες του Βελιγραδίου πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα Σέρβοι φοιτητές ζητώντας μεταξύ άλλων την κάλυψη των διδάκτρων απ' την κυβέρνηση.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Σε πενήντα βουρδουλιές καταδικάστηκε χτες ένα 16χρονο κορίτσι από σουδανικό ισλαμικό δικαστήριο επειδή έκρινε ότι η φούστα της - που έφτανε μέχρι το γόνατο - ήταν... άσεμνη!

ΠΟΡΤ-Ο-ΣΠΕΪΝ.-- Ανώτατοι αξιωματούχοι εντός και εκτός της 53μελούς Βρετανικής Κοινοπολιτείας (ανάμεσά τους ο Δανός πρωθυπουργός, ο ΓΓ του ΟΗΕ, ο Γάλλος Πρόεδρος, ο Ινδός πρωθυπουργός και ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν) μετέβησαν χτες στην πρωτεύουσα του Τρινιντάτ Τομπάγκο στην Καραϊβική για να συζητήσουν τη στάση τους ενόψει της διεθνούς διάσκεψης της Κοπεγχάγης για τις Κλιματικές Αλλαγές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ